569 flyktingar räddade av spansk sjöräddning

1:22 min

Hundratals migranter på Medelhavet har under dagen blivit räddade utanför Italiens och Spaniens kuster. Den spanska sjöräddningen har gjort insatser på flera platser längs den spanska kusten och räddat över 550 migranter.

Salvamento Marítimo, den spanska marina räddningstjänsten, har uppdaterat sitt Twitterkonto flera gånger under dagen med nya uppgifter om var och hur många migranter som räddats. Enligt spanska myndigheter handlar det om totalt 569 migranter, som räddats från flera olika båtar bland annat i Gibraltarsundet och på Kanarieöarna.

Bättre väder och lugna vatten tros vara en av orsakerna till att antalet migranter som försöker nå Spanien har ökat. Men Spaniens nya regering har nyligen också uttryckt en mildare hållning i migrationsfrågan – detta samtidigt som Italien börjat med en betydligt hårdare migrationspolitik.

Även utanför Italiens kust har det förekommit räddningsinsatser under dagen. Bland annat räddade ett containerskepp som tillhör det danska rederiet Maersk Line ett hundratal migranter. Det skeppet väntar nu på instruktioner från italiensk räddningstjänst – den italienska regeringen vill nämligen inte att några andra än italienska militärbåtar ska få lägga till i landets hamnar.

Imorgon möts företrädare för några av EU:s medlemsländer – bland annat Spanien och Italien - på ett minitoppmöte i Bryssel. De ska försöka komma framåt i den låsta migrationsfrågan inför nästa veckas ordinarie EU-toppmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista