KD:s Ebba Busch Thor
KD:s Ebba Busch Thor. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Bottennotering för KD i sammanvägd mätning

1:17 min

Kristdemokraterna får 2,6 procent – sitt lägsta resultat någonsin – i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot varje månad.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, så reflekterar resultatet att partiet är beroende av ett välfungerande Allians-samarbete.

– Alliansen har inte varit lika mycket sammansvetsad inför det här valet, det finns frågor där Allians-partierna är väldigt oense. Kristdemokraterna har ju också stått för familjepolitiken och just nu ser ju agendan väldigt annorlunda ut, säger Henrik Ekengren Oscarsson som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inga representanter för Kristdemokraterna har haft möjlighet att låta sig intervjuas, men partiets valledare och biträdande partisekreterare Peter Kullgren skriver till Ekot att man "självklart" alltid vill öka i mätningar men att det ytterst är på valdagen det räknas.

"Vi har politiken för att kapa i vårdköerna och se till att vi får fler poliser för en ökad trygghet.", skriver Peter Kullgren (KD).

Desto bättre går det för Vänsterpartiet som nu i juni noterar sitt bästa resultat någonsin i Svensk väljaropinion, 9,5 procent. Även Centerpartiet ökar och får i den nya sammanvägningen 10,1 procent, partiets bästa resultat sedan november förra året.

Liberalerna landar på 5,3 procent och Miljöpartiet fortsätter sväva strax över 4-procentsspärren, med ett juni-resultat på 4,2 procent.

Sverigedemokraterna är fortsatt starka och får i den nya sammanvägningen 20 procent i väljarstöd, mycket nära Moderaterna som landar på 20,2 procent. Även Socialdemokraterna har fortsatt motvind med ett resultat på 24,9 procent – det lägsta sedan februari 2016.

Mellan blocken är det liksom föregående månader dött lopp, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 38,6 procent av väljarstödet i juni, vilket endast är 0,4 procentenheter mer än Allians-partierna.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson blir den stora politiska utmaningen efter valet att skapa långsiktiga samarbeten mellan partierna, som ger parlamentarisk stabilitet.

– Oavsett om vi får en riksdag med sex, sju eller åtta partier så kommer inget av de traditionella blocken kunna nå en majoritet. Svårigheten som vårt politiska ledarskap står inför är att skapa långsiktigt parlamentariska samarbete som ger stabilitet åt Sverige och här krävs statsmannaskap, det krävs att man tänker utanför boxen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".