Fortsatt motvind i opinionen för S och M

2:22 min

Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter tappa väljarstöd, det visar Svensk väljaropinion som är en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot varje månad.

– Det är ju en ny situation i svensk politik att det här dubbelstjärnesystemet med två poler som vi har haft och känt så länge håller på att förändras i grunden, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

För sjätte månaden i rad backar Socialdemokraterna i Svensk väljaropinion och får i juni 24,9 procent av väljarstödet, partiets lägsta resultat i sammanvägningen sedan februari år 2016.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad ser en huvudsaklig förklaring i att partiet, enligt henne, missgynnats av ett fokus på migrationsfrågor i den politiska debatten.

– Det är självklart ett tufft läge. Det har varit ett antal månader där en fråga har dominerat den politiska debatten - frågan om migration. Men de kommande veckorna är jag övertygad om att vi kommer se en breddad diskussion och då tror jag att vi Socialdemokrater kommer gå framåt, säger Lena Rådström Baastad (S).

Varför missgynnas Socialdemokraterna av ett fokus på migrationsfrågorna - är det ett tecken på att ni inte är tillräckligt attraktiva för väljarna inom de frågorna?

– Vi kan se att det inte är vi som har det största förtroendet inom de här frågorna, så när debatten väldigt ensidigt handlar om det så är det Sverigedemokraterna som gynnas.

Även Kristdemokraterna har det tufft och får i juni sitt sämsta resultat någonsin i Svensk väljaropinion, 2,6 procent. Desto bättre går det för Vänsterpartiet som når sin toppnotering i sammanvägningen, 9,5 procent. Även Centern går framåt och får i juni 10,1 procent.

Sverigedemokraterna är fortsatt starka i opinionen med ett väljarstöd på 20 procent, mycket nära Moderaternas resultat på 20,2 procent.

Moderaternas partisekreterare, Gunnar Strömmer, tror även han att ett fokus på migration i den politiska debatten bidragit till partiets motgångar.

– Debatten har nog framförallt gynnat polerna i svensk politik, säger Gunnar Strömmer (M).

Vad ska ni göra för att vända trenden?

– I grund och botten ligger vår strategi fast - att möta väljarna i de frågor som de tycker är viktiga. Det finns inga genvägar utan det är det sätt som jag är övertygad om kan bygga förtroende över tid.

Men om det inte har fungerat hittills, vad talar för att det kommer göra det framöver?

– Det har gått upp och ner i opinionsmätningar över en längre tid och jag har stora förhoppningar om att vi genom att arbeta med de viktiga frågor som finns i det här valet kommer gå framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista