Människor som sitter i burar.
Sedan 19 april i år har minst 2000 barn skilts från sina anhöriga . Foto: AFP PHOTO / US Customs and Border Protection / Handout /

"Det är inte vad vårt land står för"

2:00 min

I USA fortsätter separeringen av barn och föräldrar att dominera det politiska samtalet. Nu åker många högt uppsatta politiker och kändisar till förvaren, för att själva se vad som händer.

Ekot träffade Elizabeth Warren, demokratisk senator från Massaschussets, på plats i McAllen i Texas.

– Jag såg en sexmånaders bebis, och 12-åriga pojkar och flickor som skilts från sina familjer.

Elizabeth Warren har rest till McAllen i Texas för att se hur det egentligen är i förvaren. I USA är familjeseparationerna fortfarande ett stort samtalsämne, och toppolitiker reser till gränsen mot Mexiko.

Elizabeth Warren är en av de demokrater som utmålats som en tänkbar presidentkandidat och en huvudmotståndare till president Donald Trump.

Samtidigt som hon är här twittrar president Trump flera gånger om migrationspolitik. Bland annat om att man utan domare eller rättegång ska kunna skicka tillbaka människor som korsat gränsen illegalt. Något som Elizabeth Warren reagerar på direkt.

– Det är inte vad vårt land står för, säger hon.

Det är inte bara politiker som rest till McAllen, utan också kändisar. Skådespelaren Evan Rachel Wood, känd från serierna Westworld och Mildred Pierce, har kommit till Texas för att hungerstrejka mot familjeseparationerna. Hon ska fasta 24 timmar som en protest under parollen "Break bread not families", alltså bryt bröd och inte familjer.

Evan Rachel Wood säger att det är viktigt att sätta press och att hålla uppe ämnet.

– Det har skett en liten policyförändring, men familjerna är fortfarande separerade och jag vill ge så mycket uppmärksamhet till det här som jag bara kan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".