Paolo Macchiarini och Karolinska Institutet.
1 av 2
Arkivbilder. Foto: Lorenzo Galassi / Izabelle Nordfjell / TT
Karolinska institutet.
2 av 2
Karolinska institutet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Forskare fälls för KI-fusk

1:01 min

Sju forskare fälls för forskningsfusk i samband med Macchiarini-ärendet, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

De sju forskarna fälls för sex artiklar i flera vetenskapliga tidskrifter, bland annat The Lancet. Artiklarna handlar om de skandalomsusade transplantationerna av syntetiska luftstrupar som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini. Transplantationerna resulterade i att samtliga patienter dog.

Ole Petter Ottersen är rektor på Karolinska Institutet och den som tagit beslutet om att de sju forskarna nu fälls för forskningsfusk.

– Det mest allvarliga är att det är patienter och anhöriga som är drabbade, men det är också allvarligt för att det som står i artiklarna kan användas vid behandling av andra patienter, säger han.

En av de sju fällda forskarna är Paolo Macchiarini själv, men flera av hans medförfattare blir alltså också fällda av Karolinska Institutet. Förutom de sju som fälls för fusk, så anses 31 andra artikelförfattare vara klandervärda. 

– Det är många författare som är inblandade och det finns många exempel på vilseledande och felaktig information. Dessutom har det inte funnits etiska tillstånd till en del av forskningen som har bedrivits, säger Ole Petter Ottersen.

Nu begär KI av samtliga tidskrifter att artiklarna dras tillbaka.

Tre av författarna som nu kritiseras för fusk eller klander var bland de visselblåsare som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om forskningsfusk.

Matthias Corbascio var en av de som anmälde Paolo Macchiarini, men inte någon av dem som fälls för forskningsfusk. Han tycker ändå att det är märkligt att visselblåsarna nu straffas.

– Det står ju i internationella bestämmelser att man ska larma när man upptäcker något fel och det har vi ju gjort. Så vi har ju gjort det vi ska som forskare, säger Matthias Corbasio. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista