Migrationspolitiken kan spräcka regeringssamarbetet i Tyskland

2:08 min

Bråket om migrationspolitiken hotar att spräcka samarbetet mellan de båda kristdemokratiska regeringspartierna. För förbundskansler Angela Merkel återstår bara några dagar att presentera en gemensam EU-lösning. Men flera EU-länder är inte alls intresserade av att lösa problemet utan vill bli av med Merkel. Det hävdar migrationsexperten Gerald Knaus.

– De motvilliga länderna har ingen egen lösning på migrationsfrågan. Det som förenar dem är kampen mot Angela Merkel, säger Gerald Knaus, chef för tankesmedjan Europeiska stabilitetsinitiativet, och framför allt känd för att ligga bakom flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Han påpekar att de som nu framställer sig som en tight allians, Italien, Österrike, Ungern och som också Horst Seehofer, den tyske inrikesministern och ledaren för det regionala kristdemokratiska partiet i Bayern sällar sig till, de kommer alla med motstridiga förslag. För dem tjänar migrationsfrågan som förevändning för att verka för ett annat Europa, med Viktor Orbans idéer om illiberal demokrati som förebild, enligt Knaus.

Därför är det en illusion att tro att Merkel, pressad av sitt bayerska alliansparti, CSU, ska uppnå en gemensam EU-lösning på det kommande toppmötet. Enligt Knaus är den enda vägen till att minska antalet migranter som söker sig till Europa, att komma överens med en liten grupp länder som är intresserade av en lösning, upprätta gemensamma asylcenter i Europa, där asylansökningar behandlas snabbt och vid avslag följs av en snabb avvisning.

Asylcenter i Nordafrika, som den senaste tiden åter blivit aktuella i debatten, tror rådgivaren åt den tyska och andra europeiska regeringar inte på. Däremot ska man öka ansträngningarna att komma överens med ursprungsländerna om att de återtar medborgare som inte beviljas skydd i Europa i utbyte mot att EU-länderna erbjuder lagliga vägar för arbete och studier i Europa, anser Gerald Knaus.