Ett thailändskt fotbollslag är fast i en grotta.
Spelarnas cyklar har hittats utanför en grotta i Chiang Rai-provinsen nära gränsen till Myanmar. Foto: TT.

Fotbollslag fast i vattenfylld grotta

1:29 min

I norra Thailand pågår ett intensivt räddningsarbete för att få ut ett helt fotbollslag med tonårspojkar ur en grotta med stigande vatten.

Det är tolv pojkar mellan elva och 15 år och deras 25-åriga fotbollstränare som varit försvunna sedan i lördags. Deras cyklar och annan sportutrustning har hittats utanför en grotta i Chiang Rai-provinsen nära gränsen till Myanmar.

Sedan i lördags har det regnat kraftigt i området och vattennivån i grottan har stigit. Under regnsäsongen kan den bli fem meter högre än normalt.

Räddningsarbetet har pågått sedan i lördags kväll då de anmäldes försvunna, och idag har dykare varit inne och letat.

Grottan är mellan sex och åtta kilometer lång och innehåller flera kammare. Dykarna lyckades komma in till den andra kammaren idag och såg skor och väskor där.

Räddningsarbetarna tror att pojkarna tagit sig ännu längre in och att det finns gott hopp om att de fortfarande är vid liv. Dykningarna har fått avbrytas nu på kvällen när det är mörkt men räddningsinsatsen kommer ändå pågå hela natten, bland annat med vattenpumpar.

Där grottan börjar finns en Buddhastaty där mammor till pojkarna bett för sina söner ikväll. En av dem berättar för nyhetsbyrån AP att hon suttit vid grottan sedan i lördags och väntat.

– Jag hoppas alla kommer ut säkert, säger hon. Min son är en stark pojke. Jag har hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista