Grafik: Mediemätaren juni – politik i nyheter och sociala medier

Se hur debatten och uppmärksamheten kring olika frågor påverkat det politiska samtalet, i sociala medier, sökresultat och nyhetsrapportering. Mediemätaren görs av Sifo, för Ekot.

Lyssna: Mediernas fokus på SD ökar

Innehåll
Traditionella nyheter: Ämnen Partier Partiledare Vinkel
Googlesökningar: Ämnen Partier Partiledare

Partier

Sociala medier − genomslag för partierna på de olika plattformarna

SD har hamnat alltmer i fokus, på både Facebook och Twitter. Det hänger samman med en ökad debatt om migrationsfrågor, samtidigt med partiledardebatter och duellen i SVT. Samma ämnen ligger bakom att S ökar på Facebook. Centerpartiet minskar kraftigt efter en topp förra mätperioden.

Graferna visar hur stor andel av inläggen som nämnt respektive parti. Eftersom ett inlägg kan nämna flera partier kan totalsiffran bli större än 100 procent.

Sociala medier − ton och genomslag för partier

Tonen mot S har blivit mer negativ på Facebook, medan flera mindre partier nu fått en liten övervikt positiva inlägg. SD är det parti av de tre största som diskuteras med minst negativ ton, men för alla tre ligger övervikten på negativa inlägg.

Twitter
Facebook

Antal inlägg och reaktioner per parti. Siffrorna för ”ton” anger andel inlägg med positiv ton, minus andel med negativ ton.

Sociala medier − synlighet för partierna över tid

Grafen visar hur stor andel av de mätta inläggen som handlat om respektive parti.

Twitter
Facebook

Inlägg kan nämna flera partier, därför blir den totala siffran större än 100 procent.
** Mätperioden sträcker sig fram till 15 juni.

Googlesökningar − partier

Även bland sökningar på Google ökade SD markant under perioden.

Klicka på textrutorna för att se vilka nyheter som gav upphov till flest sökningar på partierna.

Tidningar, radio och TV − partierna i nyhetsfokus

Medan S minskar i nyhetsrapporteringen ökar M. Även SD ökar och är nu jämnstora med MP i antal toppnyheter de nämns i.

Staplarna visar antal toppnyheter om partierna.

Tidningar, radio och TV − ton och genomslag för partierna

SD ligger som enda parti i den här mätningen på en övervikt positiva nyheter. Opinionsmätningar med stigande siffror för SD ligger bakom. Att mätningarna samtidigt visar sjunkande siffror för S bidrar till att partiet omnämnts i en övervikt negativa nyheter.

Siffrorna anger andelar positiva nyheter, minus andelar negativa nyheter, samt antal toppnyheter per parti under perioden maj - 15 juni.


Partiledarna

Sociala medier − genomslag för partiledarna på de olika plattformarna

Det parti som har svårast att nå genomslag på Facebook och Twitter är KD, men partiledaren Ebba Busch Thor är mer synlig än sitt parti. Jimmie Åkesson ökar sin synlighet, medan Annie Lööf tappar sedan förra mätningen.

Graferna visar hur stor andel av inläggen som nämnt respektive partiledare. Eftersom ett inlägg kan nämna flera partier kan totalsiffran bli större än 100 procent.

Sociala medier − tonen gentemot partiledarna maj - 15 juni

Tonen och genomslaget för partiledarna följer samma mönster som för deras respektive parti. Annie Lööf balanserar själv upp negativa inlägg på Twitter med egna väl spridda inlägg, och Ebba Busch Thor omnämns i en övervikt positiva inlägg efter sitt utspel om böneutrop.

Twitter
Facebook

Grafiken visar antal inlägg och reaktioner per partiledare. Siffrorna för ”ton” anger andel inlägg med positiv ton, minus andel med negativ ton.

Googlesökningar − partiledare

Klicka på textrutorna för att se vilka nyheter som gav upphov till flest sökningar på partiledarna.

* Siffrorna för M-ledaren utgörs fram till partiledarbytet oktober 2017 av mätresultat för Anna Kinberg Batra, därefter Ulf Kristersson.

Tidningar, radio och TV − partiledarna i nyhetsfokus

Visar antal nyheter där respektive partiledare omnämnts.


Sakfrågor och ämnen

Sociala medier − ämnen som dominerat

Den politiska debatten på Twitter och Facebook ökar, och det är framförallt migrationsfrågor som diskuteras allt mer. På Facebook handlar hälften av inläggen i mätningen på något sätt om migration.

Twitter
Facebook

Googlesökningar – några omtalade ämnen i sociala medier

Några av de ämnen som diskuterats mest i sociala medier har även speglats i vad användare sökt information om på Google. SD och Jimmie Åkesson googlats mest av partierna respektive partiledarna.

Tidningar, radio och TV − ämnen som dominerat

Nyhetsrapporteringen har skiftat fokus till frågor om valrörelsen, spelet bakom politiken och opinionsmätningar. Socialdemokraternas valstrategi, Moderaternas valslogan, första maj och partiledardebatter ligger bakom.


Så är mätningen gjord

Analysperiod: 1 maj – 15 juni 2018 om inget annat anges. 

Traditionella nyheter

Medieurval: SR Ekot 16:45, SVT Rapport 19:30, TV4 Nyheterna 19:00, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten

Politiska toppnyheter: Nyheter med politiskt parti nämnt på förstasida (tidning), eller i löpet eller förstanyhet (SR Ekot, Rapport, TV4). Hela artikeln eller inslaget har bedömts.

Sakfrågor: Har kodas per artikel/inslag. När flera sakfrågor förekommer i samma artikel/inslag registreras den som ges störst fokus i respektive artikel/inslag.

Sociala medier

I de sociala medierna undersöker vi innehållet på Twitter, Facebook och Instagram. Här mäter vi hur mycket partier och partiledare nämns. Därefter gör vi ett urval av det innehåll vi fått fram från Facebook och Twitter och analyserar vilka samhällsfrågor det handlar om – och om det som skrivs om partierna och partiledarna är positivt eller negativt.

På Twitter kan vi söka på alla inlägg som gjorts på svenska. På Facebook kan vi endast se vad offentliga konton skriver om partier och partiledare. Dessutom kan vi se de redaktionella artiklar som delas, kommenteras och gillas, även på privata konton.

På Instagram kan vi bara mäta innehållet från offentliga konton, och där en hashtag anges.

Läs mer om hur undersökningen är gjord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista