Demonstranter vid gränsen mot Mexiko protester mot att barn skiljs från sina föräldrar. Bilden är från den 21 juni, dagen efter det att Trump utfärdade presidentdekretet.
Demonstranter vid gränsen mot Mexiko protester mot att barn skiljs från sina föräldrar. Bilden är från den 21 juni, dagen efter det att Trump utfärdade presidentdekretet. Foto: Andres Leighton

USA-domstol: Familjer ska återförenas

0:50 min

En domare i USA har tillfälligt stoppat myndigheterna från att skilja föräldrar från sina barn om familjerna har invandrat utan tillstånd. Omkring 2 000 barn måste nu återlämnas till sina föräldrar inom en månad.

Den federala domaren Dana Sabraw har bestämt att myndigheterna inom 30 dagar måste återförena de familjer som hittills har splittrats — för barn under fem år måste återföreningen ske inom två veckor.

Myndigheterna måste även låta föräldrar ringa sina barn inom tio dagar om de inte redan hunnit få kontakt med dem.

Domen följer på en stämning som lämnats in av människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU), som i sin tur representerar en kongolesisk mamma och hennes sjuårige dotter samt en brasiliansk mamma och hennes 14-årige son.

Fler än 2 300 barn har skiljts från sina föräldrar vid USA:s gränser sedan president Donald Trump inledde sin nolltoleranspolitik i början av maj.

Efter hård kritik backade Trump och utfärdade ett presidentdekret den 20 juni om att stoppa separationerna, men omkring 2 000 barn har ännu inte återförenats med sina föräldrar.

Trumps dekret var ett sällsynt bakslag för den amerikanske presidenten, som gjort migrationsfrågan central i sin politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista