Många har fått bluff-sms med erbjudanden om billiga biobiljetter.
Många har fått bluff-sms med erbjudanden om billiga biobiljetter. Montage. Foto: TT/Skärmdump

Varnar för bluff-sms om billiga biobiljetter

2:07 min

Kontokortsbedrägerierna ökar kraftigt. Just nu är det många som får ta emot bluff-sms med erbjudanden om biobiljetter.

– Ja det är jättejobbigt, vi har inget med detta att göra. Vi polisanmäler och så vidare, men vi har väldigt svårt att förhindra att det händer. Särskilt när vi inte vet vilka som står bakom, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Phishing, alltså att en bedragare på ett eller annat sätt försöker lura till sig kontokortsuppgifter, är mycket vanligt.

Totalt gjordes runt 80 000 anmälningar om köp med stulna kortuppgifter förra året och i år ökade anmälningarna med över 40 procent under årets första fem månader jämfört med samma period ifjol.

– Att man använder någon annans kortinformation till köp, det är det största enskilda brottet i Sverige och i övriga världen också för den delen. Så pass vanligt är det, säger Jan Olsson, kriminalinspektör och samordnare på Nationellt bedrägericenter, NBC.

På senare tid har det också blivit vanligare att bedragarna lurar till sig uppgifterna via sms.

– Det är någonting som är på uppgång. Traditionellt har phishingförsöken kommit via mejl, men vi ser att de mer och mer går över till att även komma via sms, säger Jan Olsson.

Och det är något som kan göra det lättare att gå på bluffen.

– Absolut, får man ett sms känns det nog mer trovärdigt, säger Karolin Kühn, rådgivare på Konsumentverket. 

Ett av de senaste exemplen är det som ser ut att komma från SF Bio och där phishingen huvudsakligen tycks gå ut på att lura in de som klickar i en abonnemangsfälla. 

Något som även det blir allt vanligare. 2017 visade en undersökning beställd av Konsumentverket att över 200 000 svenska konsumenter tackat ja till ett erbjudande på nätet eller i sociala medier som gjort att de fastnat i en så kallad abonnemangsfälla.

I det här aktuella fallet lockas man med löfte om billiga biobiljetter att fylla i sina kortuppgifter, och bara den som granskar det hela noga ser att det inte går att räkna med några biljetter. Däremot en kostnad på över 800 kronor i månaden.

Nu har det också börjat komma in anmälningar till Konsumentverket kring det här. Karolin Kühn, rådgivare på Konsumentverket, uppmanar alla som får erbjudanden av det här slaget skickade till sig att alltid kolla upp avsändaren och inte lämna ifrån sig sina kortuppgifter.

– Låter det för bra för att vara sant är det nog för bra för att vara sant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista