Fartyget Lifeline anländer till Malta efter flera dagar på Medelhavet med omkring 200 migranter ombord.
Fartyget Lifeline anländer till Malta efter flera dagar på Medelhavet med omkring 200 migranter ombord. Foto: MATTHEW MIRABELLI/AFP

Splittring och spänning inför EU-toppmöte

2:33 min

Migrationen till Europa blir den stora överskuggande frågan på toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer som inleds i Bryssel i dag.

Europas ledare satte förra hösten en deadline om att de skulle ha diskuterat klart och kunna enas i dag om en gemensam asylpolitik för Europa, men någon överenskommelse är knappast i sikte. 

EU-länderna står allt längre ifrån varandra i migrationsfrågan. Tidigare gick skiljelinjen mellan Väst och Öst i Europa. Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern har hela tiden varit motspänstiga till att alls ta emot asylsökande och att dela på något ansvar.

Men sedan Italien fick en ny regering och inrikesministern Matteo Salvini från invandringsfientliga partiet Lega sa nej till att låta räddningsfartyg med migranter från gummibåtar angöra italienska hamnar så har nya skiljelinjer blottlagts.

Österrike hänger på Italien och talar om hårdare tag. Tysklands inrikesminister utmanar förbundskansler Angela Merkel kring asylsökande i Tyskland som redan sökt asyl på annat håll och Paris och Rom har haft hätska samtal.

Scenen för dagens toppmöte är splittring och spänningar, men konkreta förslag finns.

En skärpt kontroll av EU:s yttre gräns, en gemensam asylbyrå och mer pengar till Afrika och Turkiet för att stoppa flyktingar och migranter utgör inte några stora problem.

Däremot så kommer det att bli diskussion om förslaget att EU ska upprätta vad som kallas landningsplattformar för migranter i länder i Nordafrika.  

Vilka länder är aktuella, när åtminstone Algeriet, Egypten och Albanien har sagt nej till uppsamlingsplatser på sitt territorium? Vem ska ansvar för dem? Och hur länge ska migranter hållas där? FN:s flyktingorgan UNHCR ska ingå i samarbetet och talespersonen William Spindler understryker att det inte skulle handla om läger utan just att migranter landas där, när Europas hamnar är stängda för dem.

Toppmötet enas kanske om att undersöka denna möjlighet noggrannare.

Helt låst är däremot läget kring vem som ska ha ansvar för asylsökande som redan nått Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista