Bush försvarar sig

USA:s president George Bush har för första gången försvarat sig efter att det avslöjats att han varnats för möjliga flygkapningar ett par veckor före den 11 september. Debatten om varningarna har utvecklats till en alltmer infekterad debatt.
Med ett irriterat ansiktsuttryck förklarade George Bush det självklara: –Hade jag vetat att flygplan skulle användas för att döda, så hade jag gjort allt för att skydda det amerikanska folket. Men trots att endast en rättshaverist på allvar skulle misstänkta att George Bush visste vad som var på väg att hända före den 11 september, så har Vita Husets kontraoffensiv inte lyckats tysta kritikerna. 68 procent av det amerikanska folket anser att presidenten borde ha berättat om varningarna tidigare. Hade han sagt det omedelbart, hade ingen anklagat honom, men nu blir man misstänksam, sa en kommentator. Demokraterna kräver en utredning, medan republikanerna beskyller Hillary Clinton och andra demokrater för att utnyttja situationen politiskt. Och båda sidor gräver nu i arkiven för att leta fram komprotterande uppgifter. Som svar på påståendet att Bush ju inte kunde veta att flygplanen skulle användas som missiler, har demokraterna dammat av en rapport från 1999 där det just står att Al Qaeda kan tänkas använda en självmordstrupp för att träffa Pentagon med ett flygplan fullastat med sprängämnen. Och i alla TV- och radioprogram hålls debatter och telefonväkterier där vissa kallar det motbjudande att demokraterna försöker underminera presidentens trovärdighet, medan andra påpekar att den amerikanska polisen minsann kan spåra och gripa varenda rap-artist med säckiga jeans, men terrorister klarar de inte av att stoppa på flygplatsen: Det enda alla är överens om är att USA som stat med organ som FBI, CIA, Invandrarverket och Flygsäkerhetsverket, kapitalt misslyckats med att samordna och hantera den information som fanns. Och denna koordinationsförmåga saknas tyvärr fortfarande, skriver New York Times.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".