Marian Hagi från Somalia går på språkintroduktionsprogrammet i Linköping.
1 av 3
Marian Hagi kom till Sverige i höstas och pluggar nu i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lärarna Linda Strängberg och Maria Pedram på Katedralskolan i Linköping.
2 av 3
Lärarna Linda Strängberg och Maria Pedram på Katedralskolan i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Michael Frisberg somordnar språkintroduktionsprogrammet i Linköpings skolor.
3 av 3
Michael Frisberg somordnar språkintroduktionsprogrammet i Linköpings skolor. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Fler nyanlända klarar behörighet till gymnasiet

2:16 min

I Linköping har andelen nyanlända elever som får gymnasiebehörighet efter att ha gått språkintroduktionsprogrammet ökat kraftigt. Kommunens arbete uppmärksammas nu av Skolverket.

 – Åtminstone femtio procent eller kanske till och med mer av de elever som befinner sig på fortsättningsnivå har blivit behöriga i vår, säger Michael Frisberg som är samordnare för programmet i Linköpings kommun.

– Vi har haft så bra organisation det här året runt de här eleverna och samarbetat väldigt tätt, säger Maria Pedram som är lärare på språkintroduktionsprogrammet på Katedralskolan i Linköping.

– Och det finns ett intresse också i hela huset för eleverna. Det finns många goda förutsättningar för att det ska bli bra, säger lärare Linda Strängberg.

Språkintroduktionsprogrammet är i dag det fjärde största i den svenska gymnasieskolan. I Linköping finns programmet sedan två år tillbaka inte bara på en utan på nio skolor, på både kommunala och  fristående, liksom på en folkhögskola.

De arbetar i en paraplyorganisation med gemensam utbildningsplan och eleverna studerar på tre olika nivåer beroende på förkunskaper.

– Och på skolan finns det många vuxna runt eleverna. Vi har mycket kontakt med studie- och yrkesvägledare, med kuratorer och skolhälsovård och elevhälsoteamet. Det spelar stor roll, säger läraren Linda Strängberg.

Det är de senaste två åren som andelen SI-elever som fått gymnasiekompetens har ökat i Linköping. 

– Tidigare blev väldigt få behöriga till ett nationellt program. I dag kan vi visa på siffror där en stor andel av dem som går på den sista nivån hos oss som vi kallar för fortsättningsnivå, säger Linköpings samordnare Michael Frisberg.

– Åtminstone femtio procent, eller kanske till och med mer, är behöriga till ett nationellt program nu under våren, säger Michael Frisberg.

En av dem som klarat SI-programmet är Mohamed Abdiwali som är 18 år. Men han går ändå till sommarlovsskolan som kommunen ordnar för SI-elever i ämnet engelska som många vill läsa extra.

– Målet är att bli bättre och hänga med bra på gymnasieengelskan, säger Muhamed Abdiwali.

En annan av eleverna är 17-åriga Marian Hagi som kom till Sverige i höstas.

– Jag läser engelska på sommarskolan. Det är bra för mig, säger Marian.

På Skolverket ser man med intresse på Linköpings arbete med språkintroduktionsprogrammet. 

– I Linköping har man tagit ett gemensamt grepp där man styr alla språkintroduktionsprogram med en gemensam plan vilket verkar framgångsrikt. Man får flera elever som blir godkända till de nationella programmen på det sättet, säger Anna Österlund är enhetschef på Skolverket.

--Det kommunerna borde ta efter är ju verkligen att ta det här med studieplan och plan för utbildningen på allvar, säger Anna Österlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista