Italian Premier Giuseppe Conte i mitten flankerad av Luigi Di Maio, och Matteo Salvini
Italian Premier Giuseppe Conte i mitten flankerad av Luigi Di Maio, och Matteo Salvini Foto: Alessandro Di Meo

Italien lägger in veto under EU-toppmötet

2:03 min

Italien meddelade i dag att de kommer lägga in sitt veto, och därmed blockera, alla beslut i de frågor som ska diskuteras på topp-mötet om de inte först får gehör för sin linje i migrationsfrågan. Senare på kvällen kom besked om att Italien kan komma att gå med på en kompromiss.

EU-toppmötet tog en dramatisk vändning när man skulle bryta förhandlingarna som pågått under dagen för att äta middag.

– Då ställer sig Italiens premiärminister Giuseppe Conte upp och säger att Italien kan inte ställa sig bakom något som är sagt om man inte först kommer överens om migrationspolitiken, säger Ekots EU-reporter Susanne Palme.

Italien vill få avlastning och ha en fördelning av asylsökande samt upphäva Dublinförordningen. Det innebär att man inte kommer kunna presentera ett slutdokument eftersom alla 28 länder då behöver skriva på.

– Det är ganska unikt att fatta beslut som sedan inte kan bli av. Nu ställer Italien krav för att ställa sig bakom något på det här toppmötet, säger Susanne Palme.

– Eftersom migrationsdelen fortfarande återstår kan jag inte säga ja, uppges Conte ha sagt på toppmötet.

En tilltänkt presskonferens med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk har tills vidare skjutits upp. Donald Tusk bekräftar att inga beslut har kunnat tas och att en medlemsstat har reserverat sig angående samtliga slutsatser.

Flera ledare ska ha reagerat skarpt på den italienska taktiken och kritiserat premiärministerns sätt att agera.

– Stefan Löfven ska då ha sagt att han må vara en svetsare från Örnsköldsvik men att han inte kan förstå att en juridikprofessor som Conte kan agera på det här sättet. Att sitta helt tyst under en hel diskussion för att sen komma med ett sånt här besked, säger EU-korrespondent Jan Andersson.

Enligt uppgifter väntade Conte till sista stund innan han sa något.

– Nu pågår försök att övertala Giuseppe Conte att ändra sig. Den här frågan om migration ska diskuteras under middagen och pågår säkert under hela natten. Då får vi veta mer vad det är Italien egentligen vill, säger EU-reporter Susanne Palme.

Senare på torsdagkvällen kom det uppgifter om att Italien kan vara på väg att gå med på en kompromiss när det gäller migrationen.

Exakt vad det handlar finns ännu inga uppgifter om.

Enligt Sveriges Radios migrationskorrespondent, Alice Petrén, som bevakar toppmötet i Bryssel kommer EU-ledarna på toppmötet, att komma fram ett gemensam uttalande, men hon säger att det kommer att vara rätt urvattnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".