Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med EU-toppmötets ordförande Donald Tusk. Till höger Storbritanniens premiärminister Theresa May och Spaniens premiärminister Pedro Sanches.
Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med EU-toppmötets ordförande Donald Tusk. Till höger Storbritanniens premiärminister Theresa May och Spaniens premiärminister Pedro Sanches. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

EU-toppmötet: Överens om migrationspolitiken

3:11 min

Efter en hel natts förhandlingar kom EU-ledarna överens om migrationspolitiken. En av striderna slutade med att förslaget om asylcenter i och utanför EU nu ska utredas.

EU-toppmötet slutade fram på morgonkvisten i Bryssel. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det är ett gott tecken att EU-ledarna har kommit fram till en gemensam formulering om migrationen. För hela natten vägdes ord mot varandra, så att alla EU-ledarna till slut kunde ställa sig bakom slutsatserna, trots att de är lika splittrade i asylpolitiken som tidigare.

– Det är ingen tvekan om att det är svårare nu. Vi har delvis ett annat politiskt landskap, säger statsminister Stefan Löfven.

I Italien och Österrike är det nya mer invandringskritiska regeringar, och flera andra länder har också hårdnat i tonen.

Inför mötet fanns ett förslag om att inrätta asylcenter i Nordafrika i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella flyktingorganisationen IOM. Men under mötet enades EU-ledarna om att center även ska kunna ligga på EU-mark. Frågan berör alla länderna runt Medelhavet.

– Uppdraget gäller att titta vidare på vad sådana här center innebär överhuvudtaget i mer detalj, säger Löfven.

Det finns ingen tidsplan för när asylcentren ska kunna vara på plats, inget land, vare sig i EU eller i Nordafrika, har anmält intresse för att hysa ett sådant och man har inte pratat om hur många asylsökande som de skulle kunna ta emot. En sak är dock klar — hela systemet bygger på frivillighet. Inget EU-land ska tvingas att vara med.

Det sistnämnda har varit nödvändigt för att få med Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen.

– Det finns några länder som inte vill ta emot några. De tycker bara att vi ska stänga gränserna, så enkelt är det inte, säger Löfven.

I slutsatserna betonas stärkt skydd av gränserna och vikten av att slå sönder smugglarnas affärsmodeller. EU-ledarna tror att asylcentren, eller "plattformar för landstigning" som de också kallas, är ett sätt att minska incitamenten att ge sig av på farliga resor. De som räddas i Medelhavet skulle tas till centren för att man snabbt ska kunna bedöma om någon är ekonomisk migrant eller har asylskäl.

I slutsatserna görs också en markering mot de hjälporganisationer som med egna båtar räddar migranter. "Alla båtar som opererar på Medelhavet måste respektera aktuella lagar och inte hindra den libyska kustbevakningens operationer."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".