Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Björklund: Frågan om ordförandeposter till SD är död

2:15 min

Både Liberalerna och Centerpartiet backar i frågan om att ge Sverigedemokraterna tillträde till ledande poster i riksdagens utskott, om det nuvarande opinionsläget står sig.

– Frågan om presidieposter till SD är död. Alliansen var enig om att ta upp samtal med Socialdemokraterna om att ta upp en fördelningsprincip där alla partier skulle få presidieposter efter valresultatet. Men Socialdemokraterna säger ju tydligt nej, därmed blir det inget, säger Jan Björklund, partiledare (L).

Det har ju kommit tydliga besked från åtminstone delar av Alliansen om att ni tyckte att SD skulle ha ordförandeplatser i utskotten?

– Jag är kritisk till att Tobias Billström presenterade det på det sättet. Det är inte vad vi var överens om. Vi har varit överens om att ta upp en överläggning med Socialdemokraterna om en sådan princip. Men det bygger på att man bli enig över blockgränsen. Presidieposter har alltid fördelats i överenskommelse över blockgränser, och så ska det vara även i fortsättningen.

Annie Lööf, partiledare (C), menar att frågan tagit "orimligt stora proportioner".

– Det är ju uppenbart att vi gjorde en missbedömning i hur det skulle uppfattas. För Centerpartiet har det aldrig överhuvudtaget varit en fråga om att förhandla med SD om presidieposter, eller rösta på sverigedemokrater till presidieposter. Vår inställning till Sverigedemokraterna har inte förändrat sig en millimeter.

– Alliansens ingång var att vi behöver breda överenskommelser i den här typen av frågor och i och med att socialdemokraterna så tydligt sagt nej så blir det ingen överenskommelse, säger hon.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson tycker att dagens besked är "tragikomiskt".

– Vi har tre block, och tre nästan jämnstora partier. Man måste börja inse den verkligheten. Man borde kunna ha sansade överläggningar kring hur praxis ska förändras givet det nya politiska läget både när det gäller utgångsplaceringar, talmansval och annat som varit på tapeten de senast dagarna, säger han.

Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, tror att debatten blev större än allianspartierna trott.

– Tunga centerpartister och liberaler, och även deras ungdomsförbund, har varit ute och protesterat. Motståndarna har också använt det här beskedet på ett sätt så att det har börjat kosta Alliansen mer än det skulle smakat, säger han.

Varför ville Alliansen ha det på det viset?

– Det vanligast argumentet man hör är att nu börjar det bli så många svenskar som står bakom Sverigedemokraterna. Det hörs också argumentet att det intryck många har av att Sverigedemokraterna mobbas, det vinner inte Alliansen någonting på.

– Sedan kan man också lägga till att Moderaternas och Kristdemokraternas väljare inte har lika mycket emot SD. Sverigedemokraterna kommer vara en tung och viktig spelare efter valet, och man vet inte riktigt hur tung och avgörande de blir för den regering som kommer sitta då, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Ekot söker övriga partier för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista