Donald Tusk och Stefan Löfven under EU-toppmötet
Fokus ligger på att stärka EU:s yttre gräns och utöka samarbetet med länder i Afrika. Foto: Virginia Mayo

Löfven om EU-mötet: Vi har ett nytt politiskt landskap i Europa

EUs toppmöte i Bryssel har nu avslutats och trots uppgörelsen i natt om migration varnade EU:s orförande Donald Tusk för att tala om toppmötet som en framgång.

Det tog nio timmar i natt för EU:s stats- och regeringschefer att komma överens. 

– Vi har enats om en uppgörelse, men sen ska den också genomföras och det blir inte lätt, varnade Donald Tusk.

Fokus ligger på att stärka EU:s yttre gräns och utöka samarbetet med länder i Afrika för att stoppa migranter redan innan de riskerar livet ombord på båtar på Medelhavet i hopp om att nå Europa.

Stödet till den libyska kustbevakningen ska utökas öka kraftigt.
EU ska också utreda möjligheterna att öppna mottagningscentra i Nordafrika dit migranter som räddats i Medelhavet kan tas.

Det ska ske i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR. Sådana centra ska också byggas på europeiskt territorium i de länder som så önskar.

– Kontrollerade centra på EU-territorium, i länder som är villiga bygga dem, sa Donald Tusk efter mötet.

Det är alltså frivilligt och än så länge har inget land sagt sig vara beredd att delta - inte heller Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Det är inte aktuellt för Sverige. Ska man rädda människor på Medelhavet är det ju rimligen så att man hittar den snabbaste möjligheten att sätta dem i säkerhet. Däremot har vi ju ett solidariskt ansvar att stödja de länder där det finns sådana här centra.

I slutdokumentet från toppmötet riktas också hård kritik mot de räddningsfartyg som drivs av frivilligorganisationer och som räddat tusentals migranter till havs.

Statsminister Stefan Löfven delar kritiken.

– Man lockar dem till sig, man säger "vi finns här, vi kommer att plocka upp er". Kanske inte på libyskt vatten och att man tar dem ut på internationellt vatten.

– Då understödjer man människosmugglarna och därför är det viktigt att man inte förhindrar libysk kustbevakning.

Men även om statsminister Stefan Löfven ser vissa framsteg så är han oroad över den växande politiska oviljan inom EU att ta emot flyktingar.

– Vi har ett nytt politiskt landskap i Europa. Vi har alltmer reaktionär krafter som vinner mark. De tror på mer isolering än samarbete, de blockerar hellre än kompromissar och de vill ha väldigt enkla lösningar på komplexa problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista