Migrationsverket
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Migrationsverket ska korta handläggningstiderna

2:08 min

Efter flytkingkrisen 2015 har Migrationsverket haft högt tryck på sig, men nu ska myndigheten kunna göra handläggningstiderna historiskt korta.

Migrationsverket har tidigare fått kritik för att handläggningstider för asylsökande dragit ut på tiden.  Det stora antalet asylsökande 2015 har gjort att Migrationsverket har haft högt tryck på sig. När väntan var som längst låg handläggningstiden på 17 månader. Men nu har nästan som tidigare sökt asyl fått besked. 

Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, säger att myndigheten nu har rätt förutsättningar för kortare handläggningar. 

– Det kommer att vara en avsevärd skillnad för de människor som kommer hit och vill ha ett besked i sitt ärende, säger han. 

I september startar Migrationsverket ett pilotprojekt - Aysl 360 - för att korta handläggningstiderna för asylsökande.
Maximalt ska handläggningstiden ta 30 dagar - från dess att någon kommit till Sverige tills dess att ett belsut är fattat.

– Hälften av ärendena ska kunna gå så snabbt, säger han. 

Kommer ni att kunna garantera rättssäkerheten när det ska gå så snabbt?

– Ja, absolut. Det här är inget projekt som handlar om genvägar. Det vi tar bort är de långa väntetiderna mellan de olika processtegen, Mikael Ribbenvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista