Många barn och ungdomar rör sig för lite

Nästan var fjärde flicka och var femte pojke i tioårsåldern uppger själva att dom aldrig rör sig så mycket att dom blir svettiga. Det har en stor pågående studie vid Idrottshögskolan i Stockholm visat. – En stor, tickande hälsofara, säger en av forskarna professor Lars-Magnus Engström.
–Om man redan som barn är fysiskt inaktiv och också är det tonåren och vuxenlivet så kommer det naturligtvis att innebära att de utgör en hälsomässig riskgrupp, säger Magnus Engström Prövat fysisk styrka Totalt 2000 elever i årskurserna 3,6 och 9 från hela Sverige har deltagit i det så kallade skolprojektet. Där har man studerat barnens egna uppfattning om hur mycket dom rör sig, man har prövat deras fysiska styrka och hälsa samt studerat utvecklingen av ämnet idrott och hälsa i skolan. Mindre tid för idrott Ämnet idrott och hälsa har fått allt mindre tid på schemat, något som gymnastikläraren Suss Brattvall på Östermalmskolan känner av. Hon lägger ner stor energi på att försöka få alla att röra på sig under den enda lektion hon har varje vecka med eleverna i årskurs 3 Den här dagen är det utejympa som gäller och alla ser ut att ta i men att det inte alltid lyckas det är hon medveten om. –Jag kan tro att det är många barn som aldrig blir varma under lektionen och då blir dom det aldrig eftersom de inte blir det heller på fritiden, säger Suss Brattvall Stor skillnad i fysisk aktivitet Det som förvånar Lars-Magnus Engström mest i studien är den mycket stora skillnaden mellan barns fysiska aktivitet. Dom som tränar, tränar mycket och men många rör sig alltså inte alls. –Det finns de som tränar mycket intensivt, som är oerhört fysiskt aktiva som strängt taget varje dag gör någonting som kräver höjd puls. Så finns det dem som rör sig väldigt lite. Mitt intryck att variationen när det gäller fysisk aktivitet har ökat bland barnen. Den mesta fysiska aktiviteten äger rum i organiserad form idag, man ska vara med i en förening. De som inte är med i en förening måste då ta egna initiativ och då blir det inte av. Spontan idrott har försvunnit Den spontana idrotten har nästa försvunnit, förr gick man ut och lekte nu går man in och leker, säger Lars-Magnus Engström och menar att den stillasittande leken framför datorn är en del i problemet. –Vi måste få tillbaka den fysiska aktiviteten från vardagen. Vi har ju varit intensivt upptagna under flera decennier att ta bort den fysiska aktoviteten från vardagen, slippa röra oss,slippa ta i. Men nu kommer det en back-lash. Nu måste vi ta in den igen så att den är ett normalt inslag. Det gäller inte minst barnen, de måste verkligen få möjlighet att leka- lek och inlärning är centrala under uppväxtiden. Svettig på gympan Önskan för en friskare befokning i framtiden är att alla ska tänka som 10-åriga Vera Guldbrandsen på Östermalmsskolan, hon ser till att hon bli svettig när det är gymnastiklektion. – När jag inte blir svettig när det är gymnastik då tänker jag att jag inte jobbat tillräckligt. Då jobbar jag hårdare så jag blir svettig, säger Vera Gulbrandsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".