Dykare i grotta
Foto: HANDOUT/TT

Sökarbetet i Thailand intensifieras

1:43 min

I norra Thailand har det gjorts flera framsteg i sökandet efter de tolv fotbollspojkar och deras tränare som varit instängda i en översvämmad grotta sedan förra lördagen. Men det är en ständig kamp mot klockan och nya regn är på väg.

På pojkarnas skola samlas alla elever och lärare till bön för dem.
I kamp mot vattenströmmar och mörker har räddningsarbetarna nu lyckats upprätta en hel bas ett par kilometer in i grottan.

Och därifrån är det tre kilometer kvar till det område där man tror att pojkarna kan ha tagit skydd från vattnet som strömmat in.

Dykare från flera olika länder tar sig nu in, närmare och närmare. Några jobbar med att sätta upp rep och syretankar längs vägen för de andra.
Enligt thailändska marinen deltar även svenska dykare idag.

Vattenpumpar är igång dygnet runt och undervattensrobotar söker i djupen. Kina har bidragit med robotar som kan nå mycket djupare än de thailändska.
 
– Våra når 400 meter, tidigare har man bara kunnat söka på 100 meters djup förklarar ledaren för det kinesiska räddningsteamet.

Det gäller nu att utnyttja de närmaste dagarnas torra väder. Enligt prognosen ska det komma häftiga regn på onsdag igen och då kan mycket av det arbete som görs nu vara förgäves.

Det ständiga pumpandet av vatten ur grottan har helt översvämmat åkrarna i området.

Men de drabbade bönderna säger:

– Oroa er inte för det. Rädda pojkarna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista