Passkontroll.
De nya gränskontrollerna införs vid Arlanda flygplats, Landvetter flygplats, Skavsta, Malmö Airport och de stora hamnarna i Stockholm Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Nya gränskontroller införs

1:27 min

I dag utökar polisen de inre gränskontrollerna i Sverige. Bland annat berörs de fem största flygplatserna och flera nya hamnar.

– Läget i Europa har förändrats, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

De tillfälliga gränskontrollerna infördes i samband med flyktingkrisen 2015 och har hittills bara omfattat Öresundsbron och hamnar i södra Sverige. Men från och med i dag kommer polisen även kontrollera de stora hamnarna i Stockholms län, Arlanda flygplats, Landvetter flygplats, Skavsta och Malmö Airport. 

– Situationen har förändrats och vi ser att människor inte kommer hit på samma sätt längre. Innan kom de flesta via Öresundsbron men det blir allt vanligare att ta sig hit via flyg och hamnar, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Polisen inför kontrollerna på uppdrag av regeringen. Enligt de nya direktiven ska man också börja söka aktivt efter personer med koppling till terrorism eller annan allvarlig brottslighet.

– Vi har gjort ett omfattande underrättelsearbete och identifierat specifika rutter som används mer av de personkategorierna. Exakt vilka rutter det gäller kan vi inte gå in på. 

De som reser till och från andra länder uppmanas att alltid ha med sig pass eller nationellt id-kort, både om man reser till länder inom Schengenområdet och i Norden.

– För de flesta resenärer kommer det här inte att märkas. Men det är viktigt att veta att man tar med sig ett pass eller nationellt id-kort, även om man bara ska resa till ett grannland, säger Patrik Engström. 

Beslutet om den utökade gränskontrollen vid inre gräns ska gälla som längst till den 11 november 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".