Valkompassen 2018

Valkompassen på tio språk

0:54 min

Nu kan du göra Sveriges radios valkompass på ditt språk.

Osäker? Vad vill partierna? Så ska du rösta i höstens val.

På svenska mediesajter finns redan flera så kallade valkompasser. Utfallen kan vara litet olika men en sak har kompasserna hittills haft gemensamt. De har alla varit på svenska.

Därför publicerar Sveriges radio nu kompasser i tio olika varianter*.

– Vi har en stor publik som efterfrågar nyheter på andra språk än svenska. Det här är vår service till dem, säger Karin Lindblom, digitalchef på Ekot.

Kompasserna publiceras förutom på svenska och engelska också på romani, finska, meänkieli, arabiska, persiska/dari, sydkurdiska/sorani, nordkurdiska/kurmanci, somaliska och på lätt svenska. De är resultatet av ett samarbete mellan Ekoredaktionen och TT. Ekots redaktion Radio Sweden och övriga språkredaktioner på SR har formulerat frågor och påståenden på de olika språken.

– Det är fint med demokratin. Det händer knappt att vissa av våra språk, bland annat kurdiska, får möjligheten att ha en valkompass på eget språk, säger Nasser Sina på Ekot Radio Sweden som bland annat arbetat med kompasserna på persiska och kurdiska.

Valkompasserna på de tio språken går att hitta på Sveriges radios valsajt sverigesradio.se/valet 2018. De kommer också att spridas via Ekots konton i sociala medier, där Radio Swedens facebooksida på farsi (persiska) och dari är ett av de största med över 55 000 följare.

Här hittar du Ekots valkompasser på de olika språken:

(Finska) Vaalikompassi
(Arabiska) بوصلة الناخب - العربية

(English) Election Compass
(Soranî) ڕێنیشاندەری هەڵبژاردن - سۆرانی
(Kurmanji) Pisûleya hilbijartinê
(Meänkieli) Vaalikompassi
(Persiska) جهت‌نمای انتخاباتی
(Romani) Alosaribasko kompasen
(Somali) Jiheeyaha doorashada
(Lätt Svenska) Valkompassen


*Artikeln har uppdaterats allt eftersom fler språk har tillkommit. När första versionen av artikeln publicerades fanns Valkompassen översatt till åtta språk. Sedan augusti 2018 finns SR:s Valkompass tillgänglig på tio språk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista