äldrevård
Foto: Pontus Lundahl/TT

Kvinnor gör största jobbet vid anhörigvård av Alzheimerssjuka

1:55 min

Det är kvinnor som tar hand om lejonparten av vård och stöd när anhöriga drabbas av sjukdomen Alzheimer. Det visar en ny internationell rapport gjord av Karolinska institutet och som släpps idag, på Alzheimersdagen.

Var tredje sekund insjuknar en människa i Alzheimer i världen. Minst lika många anhöriga, om inte långt fler, drabbas samtidigt. I den nya studien gjord av organisationen Alzheimer's Disease International och Karolinska Institutet har forskarna räknat på arbetet som anhöriga gör när de tar hand om en sjuk familjemedlem, ofta oavlönat.

– Den här rapporten visar ju kanske framförallt kvinnornas roll. Det har vi känt till sedan länge men vi har satt siffror på vilken omfattning som kvinnornas insatser har. Det är alltså cirka 60 miljarder timmar per år och motsvarar ungefär 45 miljoners årsarbete varav 70 procent utförs av kvinnor, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.

Enligt rapporten står världens kvinnor för 70 procent av all tid som läggs ned på att vårda en anhörig. I låginkomstländer är det inte sällan barn och ungdomar som får ta hand om äldre familjemedlemmar, till skillnad från i Sverige där det ofta är partnern.

Mellan 130-150 000 människor beräknas ha demenssjukdomar i Sverige, vilka är bland de kostsammaste sjukdomarna för samhället, inte minst för att de kräver stora insatser och att man kan leva så länge med diagnosen.

– Vi beräknar att demenssjukdomarna kostar över 60 miljarder kronor varje år. Det är svårt att göra uppskattningar vad de anhörigas arbete är värt men vi skattar det till 10 miljarder. Det kan vara lågt räknat och kan vara så högt som 40-50 miljarder kronor, säger Anders Wimo, professor Karolinska Institutet.

Wilhelmina Hoffman är chef för Svenskt Demenscentrum och Silviahemmet. Hon välkomnar att det görs en studie av anhöriga till personer med Alzhaimers, inte minst för att det är en grupp som sällan uppmärksammas men som drar ett tungt lass.

– Vi vet att anhöriga inte sköter om sin egen hälsa, kanske slutar arbeta och också riskerar att bli sjuka. Så det här är oerhört viktiga siffror som kommer fram nu. Jag tycker de ska vara ett underlag så att man kan inse hur viktigt det är att anhöriga i den här situationen får rätt stöd så de också inte blir en patient, för då har vi helt plötsligt två patienter i samhället och det har vi inte riktigt råd med, säger Wilhelmina Hoffman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista