Utsidan av ett bankkontor.
Arkivbild. Foto: Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT.

Miljarder kan ha tvättats i Danske bank

1:35 min

Danske bank kan vara inblandad i en av de största penningtvättsskandalerna i Europa. Över 70 miljarder kronor kan ha tvättats via banken, avslöjar danska tidningen Berlingske, BT.

Det är Danske banks estniska filial som står i centrum för skandalen där pengar som slussats ut från bland annat Ryssland och Azerbadjan misstänks ha tvättats.

Via banken har flera företag, som står registrerade i skatteparadis, men har sina postadresser i Moskva, skickat stora belopp kors och tvärs mellan varandra.

Pengarna har slutligen plockats ut i skatteparadis eller använts för att köpa exempelvis ädelstenar, lyxbilar och exklusiva fastigheter.

Sedan tidigare har det varit känt att motsvarande 35 miljarder kronor kan ha tvättats genom banken, men nu avslöjar tidningen BT, som tagit del av stora mängder kontoutdrag, att det kan röra sig om över 70 miljarder kronor.

En bankdirektör och chefen för danska finanstillsynsmyndigheten har tvingats avgå. Men skandalen har inte fått några rättsliga följder och nu höjs röster för att skärpa lagstiftningen.

Den svenska lagstiftningen skärptes nyligen och finansmarknadsminister Per Bolund, MP, menar att situationen inte skulle bli likadan här.

– Nej, vi har ju en väldigt effektiv hantering av de här ärendena. Finansinspektionen har möjlighet att på egen hand utdöma sanktioner och har gjort det också.

– Det är någonting som vi ser fungerar väldigt bra. Det blir korta beslutsvägar och resolut hantering av de här ärendena, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista