Morgan Johansson: Förbjud nazistiska symboler

1:12 min

Fler symboler som förknippas med nazism och rasism kan bli förbjudna. Regering beslutar i dag om att tillsätta en utredning som ska ta fram lagförslag.

– Det handlar om att se över vilka symboler som en del av de nazistiska rörelserna använder sig av, säger inrikesminister Morgan Johansson till Ekot och fortsätter:

– Sedan gammalt är ju hakkorset att bedöma som hets mot folkgrupp, men de använder ju sig också av andra symboler som är hämtade från nazisttiden, till exempel tyrrunan. Och det kan ju komma andra typer av symboler också framöver.

Därför vill regeringen se över var gränsen ska dras kring vad som är hets mot folkgrupp, genom att ge ett uppdrag till en särskild utredare att se över detta. Morgan Johansson menar att åtgärdenkan leda till att de nazistiska rörelser förlorar en del av de verktyg de har för att föra ut sitt budskap i dag. 

– Jag tycker att det är stötande att man kan använda sig av den här typen av symboler som direkt anknyter till nazisttiden och förintelsen, vilka är de värsta övergreppen mot människor som har skett i historien. 

Oppositionen tycker att det här borde ha kommit för länge sedan. Varför har det inte skett tidigare? 
– De gjorde själva inget när de hade makten och vi har tagit tag i frågorna en i taget. Men den här frågan är också svår, då den har bärande på yttrandefrihet och tryckfrihet. Så det är ingen lätt fråga att knäcka, men jag hoppas att utredaren kan göra det.

Utredningen ska presenteras våren 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista