Rafael Aroush om förhållandena i grottan.
1 av 9
Rafael Aroush om förhållandena i grottan Foto: Gunilla Österlund / SR
Gunilla Österlund, Ekots utrikeskorrespondent.
2 av 9
Gunilla Österlund, Ekots reporter på plats.
Rafael Aroush
3 av 9
Foto: Rafael Aroush
Rafael Aroush
4 av 9
Foto: Rafael Aroush
Rafael Aroush
5 av 9
Foto: Rafael Aroush
Gunilla Österlund / SR
6 av 9
Foto: Gunilla Österlund / SR
Gunilla Österlund / SR
7 av 9
Foto: Gunilla Österlund / SR
Gunilla Österlund / SR
8 av 9
Foto: Gunilla Österlund / SR
Gunilla Österlund / SR
9 av 9
Foto: Gunilla Österlund / SR

Räddningsarbetet i grottan är riskfyllt

3:10 min

Det pågår en räddningsaktion i grottan i Thailand där tolv fotbollspojkar och deras tränare sitter instängda. Gunilla Österlund, vår reporter på plats, rapporterar om läget.

På fredagsmorgonen avled en av de thailändska dykarna under räddningsarbetet. Dykarens luft tog slut när han var på väg ut ur grottan.

– Han var på väg ut från platsen där pojkarna befinner sig när hans egen lufttub slutade fungera. Han ska föras till marinbasen här där det ska hållas en ceremoni för honom idag. Han kommer få en kunglig begravning, säger Gunilla Österlund som är Ekots utsända på plats vid grottan.

Olyckan är det första stora bakslaget för räddningsaktionen som inleddes för nästan två veckor sedan. Det thailändska fotbollslaget och deras tränare har varit fast i grottan sedan den 23 juni och det är svåra förhållanden.

– Det är vatten överallt och det är väldigt trångt. De ska genom trånga passager och det är ganska skrämmande. Det kommer regn och många saker kan gå fel. Det skulle kunna bli en katastrof, säger Rafael Aroush som frivilligt hjälper till vid räddningsinsatsen.

Många deltar i det riskfyllda räddningsarbetet som är långt från över.

– Vattennivåerna har sjunkit men det är fortfarande för högt på de farligaste passagerna. Syrenivån sjunker också i grottan. Det är fler människor där inne som hjälper till och de behöver vara där inne, säger Ekots utsända Gunilla Österlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".