Erik Nord, polischef i Göteborg.
Erik Nord, polischef i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Polischef: Krävs ny lag mot NMR

1:32 min

För att polisen ska kunna ingripa mot nazistiska organisationer som NMR måste lagen ändras. Det säger Erik Nord, polischef i Göteborg.

– Jag kan bli lite frustrerad över den här debatten som dyker upp varje gång nazister ska demonstrera. Det hamnar väldigt mycket på vad polisen gör och inte gör. Vi tillämpar svensk lag. Och svenska lagen lämnar inget utrymme för oss att neka nazister att demonstrera, säger Erik Nord.

Polisen har fått mycket kritik för att den nazistiska organisationen NMR har fått demonstrera och skapa oro i Almedalen. 

Men enligt Erik Nord finns det alltså inga möjligheter för polisen att ingripa mot NMR:s närvaro, trots att många människor känner sig hotade och rädda.

Erik Nord har därför lämnat in ett förslag till flera riksdagsledamöter om att ändra lagen.

Han tycker att ett kollektivt beteende borde kunna straffas. Alltså om nazister tillsammans till exempel marscherar med flaggor och symboler, eller beter sig hotfullt på ett sätt som betraktas som hets mot folkgrupp.

– Då blir ju de personerna i princip gripbara för brott på plats därute. Och det är inga problem för oss att gripa alla i en demonstration om vi har den praktiska möjligheten. Det innebär inte att vi upplöser demonstrationen, men det kan bli den praktiska konsekvensen om alla gör sig skyldiga till brott, säger Erik Nord.

Hör hela intervjun i P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".