Maria Ferm
Maria Ferm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MP: För tidigt att dra några slutsatser om gymnasielagen

1:30 min

Tidigare i dag kom beskedet att Migrationsdomstolen i Malmö underkänner den nya gymnasielagen. Men Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson anser att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det här är ett enskilt domslut. Vi får avvakta och se vad resten av praxisbildningen säger. Från lagstiftarens håll så är det väldigt tydligt att vi har tagit fram den här lagstiftningen för att den här gruppen ungdomar, som har väntat alldeles för länge, ska kunna omfattas av den här lagen och få en ny chans att stanna, säger Maria Ferm som är partiets talesperson i migrationspolitiska frågor till Ekot. 

 

Tanken med lagen var att asylsökande ungdomar som kommit till Sverige som barn före hösten 2015, hunnit bli vuxna och sedan fått avslag, i vissa fall kan få stanna längre i Sverige för att hinna gå ut gymnasiet.

Kriitiken från flera remissinstanser var hård och lagrådet skrev i sin lagrådsremiss att Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas.

Moderaternas talesperson i migrationsfrågor Johan Forssell är inte övereskad över dagens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista