Maria Ferm, MP, Johan Forssell, M
Foto: TT

Migrationsverket avvaktar: Gymnasielagen fortsätter gälla

2:03 min

Migrationsverket meddelar nu att de kommer fortsätta att använda gymnasielagen som grund för sina bedömningar – även efter dagens beslut i Migrationsdomstolen.

Den så kallade gymnasielagen mötte hård kritik från flera instanser innan den röstades igenom riksdagen.

Bland annat fick den svidande kritik från lagrådet.

Men med hjälp av Centerpartiet fick regeringen den igenom riksdagen och Maria Ferm, gruppledare för miljöpartiet i Riksdagen, vill nu avvakta vad som händer.

– Det här är en enskild dom i en av Sveriges migrationsdomstolar och det kom idag, så vi får avvakta och se hur andra domar kommer att se ut och vilka bedömningar som görs i andra fall, säger hon.

Tanken med lagen var att asylsökande ungdomar som kommit till Sverige som barn före hösten 2015, hunnit bli vuxna och sedan fått avslag, i vissa fall kan få stanna längre i Sverige för att hinna gå ut gymnasiet.

Kritiken från flera remissinstanser var hård och lagrådet skrev i sin lagrådsremiss att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas". 

Moderaternas talesperson i migrationsfrågor Johan Forssell är inte överraskad över dagens beslut.

– Vi moderater har redan från första stund sagt att den här lagen är illa genomtänkt och hafsigt formulerad och det är det som domstolen säger idag ännu en gång. Det blir väldigt rättsosäkert att personer som fått nej, en viss grupp, nu ändå ska få uppehållstillstånd, medan andra måste följa lagen och återvända hem, säger han. 

Migrationsminister Helene Fritson har inte velat ge någon intervju till Ekot men skriver i en skriftlig kommentar:

"Migrationsdomstolen i Malmö har idag avgjort ett mål om uppehållstillstånd enligt de nya reglerna om tillstånd på grund av gymnasiestudier som trädde i kraft den 1 juli 2018. Regeringen gjorde i propositionen bedömningen att beredningskravet i regeringsformen var tillgodosett i tillräcklig utsträckning. Även Finansutskottet gjorde bedömningen att beredningskravet enligt regeringsformen fick anses tillgodosett. Nu har en domstol gjort en annan bedömning och regeringen kan inte uttala sig om den bedömningen eller på annat sätt kommentera ett enskilt fall. Domen har inte vunnit laga kraft. Det här är en dom i första instans. Det återstår att se om domen överklagas."

Såhär säger Miljöpartiets Maria Ferm:

– Det är ingen hemlighet att den här lagstiftningen är något som är otroligt viktig för miljöpartiet. Vi har kämpat väldigt hårt under lång tid för att få fram den och det är så klart att vi är otroligt måna att de som är tänkta att omfattas av lagstiftningen också ska få en möjlighet, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista