Jimmie Åkesson om sysselsättningen hos utlandsfödda: Låtsasjobb

1:20 min

Jimmie Åkesson kommer att förhandla och samarbeta med alla kring regeringsfrågan. Det beskedet gav han i P1-morgons utfrågning i SR:s tält i Almedalen.

Men han var också tydlig kring frågan om nyanländas sysselsättning i Sverige.

– Nästan hundra procent handlar om skattefinansierade låtsasjobb, säger han.

När Jimmie Åkesson frågades ut på SD:s dag i Almedalen var det en partiledare som varit i ropet hela veckan. Anledningen stavas regeringsfrågan. SD väntas stärka sin roll som vågmästare – och blir högaktuella när en ny regering ska förhandas fram.

– Vi har en väldigt pragmatisk inställning till regeringsfrågan. Vi är beredda att förhandla och kompromissa med alla. Sedan får vi se vad som kommer ut i form av politik i det. Det är inte så att vi går omkring och tänker: hur ska vi kunna störta en Alliansregering. Vi tänker på hur Sverige ska regerar och jag är öppen för olika lösningar, säger han. 

Men det var inte bara regeringsfrågans om var på agendan under utfrågningen. Sverigedemokraterna vill underlätta för företag med högst tio anställda att göra undantag från turordningsreglerna – från två till fem personer. Ett förslag som kritiserats från bland annat fackligt håll för att "besvärliga" anställda kan komma att förlora jobbet på osakliga grunder. 

– Alltså, det här är en ju en förhandlingsfråga mellan parterna och ofta är det inget problem. Men lagtexten måste vara tydlig i det här: det ska finnas möjlighet undanta så många som fem, det kan vara helt avgörande för ett företag. 

Men som du säger, ofta är det inga problem? Tror du att en sådan här förändring kan göra att anställda blir rädda för att kritisera chefen?

– Nej, jag tror inte alls att det får den effekten. Däremot kan det få effekten att företag vågar anställa fler. 

Sverigedemokraterna är det parti i riksdagen vars invandringspolitik skiljer sig mest från de övriga. Jimmie Åkesson har sagt att återvandring kommer att bli nästa stora politiska strid inom migrationspolitiken. 

Vilka är det som ska återvandra?

– Dels alla dem som kom under senare år som inte skulle ha släppts in och som inte har skäl att vara här och inte har några skyddsbehov. Det var uppåt 80-100 000 människor, säger Jimmie Åkesson. 

Det är de som fått avslag, menar du. Men är det andra som ska återvandra? 

– Ja, de som vill. Det finns en önskan hos många att återvandra. Finner man inte sin plats i Sverige och, om man ska se det krasst, blir en belastning för den svenska välfärden, då är det ju en vinst för oss och för dem. 

I dag är var femte undersköterska och vårdbiträde utlandsfödd, men Åkesson menar att personer som rotat sig i Sverige inte kommer ha anledning att återvandra. 

– Däremot kan det bli aktuellt för människor som lever i parallella samhällen, i princip i sitt eget hemland fast i Sverige. Den övervägande delen av de som vill återvandra är de som inte funnit sin plats här. 

Men ni vill också kraftigt minska invandringen. I en tid när det råder brist på folk i till exempel äldreomsorgen och det behöver anställas 100 000 också har vi en växande befolkning av gamla. Vem ska göra jobbet? Vem ska ta hand om de gamla?

– Framförallt har vi en växande befolkning av bidragsberoende människor från andra länder. 

De flesta utlandsfödda jobbar ju. 

– Sysselsättningen har ökat säger man. Nu sticker jag ut hakan här och säger att nästan till 100 procent handlar det om skattefinansierade låtsasjobb. Hela ökningen står för det, säger Jimmie Åkesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista