Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kramar om Eritreas president Isaias Afwerki.
En otänkbar scen för bara några månader sedan

Frostiga relationen mellan länderna är på väg att förändras

1:36 min

Det var med leenden och kramar som Eritreas president Isaias Afwerki tog emot Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed idag på flygplatsen i Eritreas huvudstad Asmara.

Idag ägde ett historiskt möte rum när de leende ledarna för Etiopien och Eritrea träffades, för första gången på nästan två decennier.

En otänkbar scen för bara några månader sedan. Ett tydligt tecken på att den tidigare väldigt frostiga relationen mellan de båda länderna är på väg att förändras.

"En broderlig omfamning" skrev Eritreas informationsminister på Twitter som kommentar till bilderna från välkomnandet.

De båda ledarna åkte sedan i bilkaravan genom staden där stora folkmassor samlats och etiopiska och eritreanska flaggor hissats.

Besöket sker en månad efter att Abiy Ahmed överraskade med att plötsligt meddela att Etiopien helt och fullt accepterar fredsavtalet som avslutade det tvååriga gränskriget mellan de båda länderna. Ett krig som kostade runt 80 000 människor livet.

Etiopien och Eritrea har inte haft några diplomatiska band sedan kriget började 1998 och Etiopiens utrikesminister kallade besöket en del i försöken att normalisera relationen med Eritrea.

Samtidigt kommer rapporter om att telefonlinjen som förbinder Eritrea och Etiopien nu är öppen och att det är möjligt att ringa direkt från Etiopien till Eritrea.

Även det ses som en viktig symbol vid en gräns som varit lite som en Berlinmur och delat familjer och vänner utan möjlighet att kontakta varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista