David Davis lämnar 10 Downing Street i centrala London.
David Davis lämnar 10 Downing Street i centrala London. Foto: Arkivbild: TOLGA AKMEN/AFP

Brexitminister David Davis avgår

1:45 min

Det råder politiskt kaos inom den brittiska regeringen efter att tre ministrar uppges avgå i protest mot Brexit-överenskommelsen i fredags inom regeringen.

Det är stor dramatik inom den brittiska regeringen efter att tre av uppges lämna sina poster med omedelbar verkan. Förutom den särskilda ministern för utträdesförhandlingarna med EU, sedan två år, David Davis så lämnar också de biträdande brexitministrarna Steven Baker och Suella Braverman.

Avgångarna kom bara drygt två dagar efter det, enligt flera olika samstämmiga uppgifter, stormiga mötet inom regeringen om hur regeringen vill ha de framtida relationerna med EU, efter utträdet den 29 mars nästa år.

I fredags hette det att Storbritannien vill ha långtgående samarbete med EU för att på något sätt kunna finnas kvar inom EU:s så kallade inre marknad och tullunion.

Dessutom skulle man inte ha en skarp gräns, med till exempel gränskontroller mellan Nordirland som ju tillhör Storbritannien och Irland, utan snarare en gräns som finns mellan till exempel Sverige och Norge som ju inte är medlem i EU.

Men David Davis tillsammans med flera andra ministrar lär ha argumenterat för att man inte ska några sådana tätare samarbeten med EU efter utträdesdagen med att försöka finnas kvar inom till exempel EU:s inre marknad.

Därför lämnar han och två andra ministrar nu sina uppdrag.
Frågan är vad till exempel utrikesminister Boris Johnson nu kommer att göra eftersom han var en av ledarna för utträdessidan i folkomröstningen om EU-medlemsskapet.

Senare i dag ska premiärminister Theresa May bland annat träffa parlamentsledamöterna inom hennes Toryparti.

Redan har flera av parlamentsledamöterna förklarat att man är beredd att lyssna på henne men har redan aviserat om att en omröstning om hennes förtroende kan komma ske, inom partigruppen.

Beskedet om kaoset i den brittiska regeringen kommer också samma vecka som en av Storbritanniens viktigaste allierade, nämligen USA:s president Donald Trump kommer till Europa, bland annat till Nato-toppmötet i Bryssel senare också till London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista