Bilder på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht samt bild på en gles spannmålsskörd.
Arkivbilder. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och en gles spannmålsskörd. Foto: Izabelle Nordfjell / Andreas Hillergren / TT

Bucht om torkan: Fokus på att få fram foder

2:28 min

Det handlar om att vända på alla stenar för att hitta krisstöd till landets bönder. Bland annat genom ändrade lagar och krisstöd från EU, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Situationen är allvarlig, och på vissa håll mycket allvarlig, säger landsbygdminister Sven-Erik Bucht på en pressträff på måndagsförmiddagen.

För att underlätta för Sveriges bönder försöker regeringen nu samarbeta med Jordbruksverket, Lantbrukarnas riksförbund och andra aktörer. Dessutom försöker de få stöd från EU:s krisfond.

– Det finns ingen helhetslösning. Det handlar om att vända på alla stenar, säger Sven-Erik Bucht.

Landsbygdsministern säger att det största akuta fokuset just nu är att få fram foder. När det gäller spannmål går det däremot inte att göra så mycket.

– Det blir väldigt dåliga skördar och även om det skulle komma regn så förbättrar det inte situationen. Däremot skulle nya regn kunna förbättra möjligheten att få fram foder, säger Sven-Erik Bucht. 

Jordbruksverket håller nu på att se över vilka olika undantag som de kan ge lantbrukarna, så att de kan skörda så mycket som möjligt. De lantbrukare som behöver ska också kunna få mer EU-bidrag i förskott.

– Det handlar om att hela tiden hoppas på regn, men förbereda oss för det värsta för att också titta på annan lagstiftning, säger Christina Nordin på Jordbruksverket.

Palle Borgström, ordförande i LRF, säger att konsekvenserna för landets bönder är värre än den senaste allvarliga torkan 1992. Han menar att skadorna för spannmål uppgår till åtminstone två miljarder kronor. Och sen tillkommer alla kostnader för brist på foder.

– Om vädret fortsätter in i augusti månad utan någon väsentlig nederbörd kommer vi att ha ett rent krisläge i Sverige, säger Palle Borgström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista