Historisk fred mellan Etiopien och Eritrea

1:20 min

Etiopien och Eritrea är inte längre i krig med varandra, det meddelade de båda grannländerna i ett gemensamt uttalande idag. Beskedet kommer dagen efter ett historiskt möte mellan ländernas ledare.

Eritreas informationsminister, Yemane G. Meskel skriver på Twitter att en "gemensam deklaration om fred och vänskap" har skrivits under av de båda ländernas ledare och att det innebär att krigstillståndet mellan de båda länderna är över.

I går mottogs Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed med värme av Eritreas president Isaias Afwerki i Eritreas huvudstad Asmara. Något som tedde sig otänkbart bara för några månader sedan.

På morgonen idag har de alltså skrivit under den gemensamma deklarationen som sätter punkt för en av Afrikas mest långdragna konflikter. Den har sin grund i gränskriget mellan länderna 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades. Sedan dess har alla diplomatiska band varit brutna och tillståndet mellan länderna har växlat mellan direkt konflikt och många år av kallt krig.

Redan under kvällen i går meddelade Etiopiens premiärminister att länderna efter två decennier kommer att återuppta sina diplomatiska och affärsmässiga relationer, och att de nu öppnar gränsen mellan länderna.