Tog av sig slöjan i Iran – döms till fängelse

2:55 min

I Iran har Shaparak Shajarizadeh under våren protesterat mot tvånget att bära i slöja. Nu har hon dömts till två års fängelse plus 18 års villkorligt fängelse.

– Staten använder mig som ett skräckexempel för att visa att man inte får protestera, även på fredlig väg utan att dömas till fängelse, säger Shaparak Shajarizadeh.

Shaparak Shajarizadeh är en av flera iranska kvinnor som under våren protesterade mot slöjtvånget i landet. I februari tog hon av sig slöjan, satte den på en pinne och viftade med den i ett gathörn i Teheran.

Hon greps och sattes i isoleringscell, anklagades för hets till "sedligt förfall", korruption och prostitution. Kort därefter släpptes hon mot borgen i väntan på rättegång.

I maj greps hon igen efter att ha hungerstrejkat och protesterat mot landets lagar, som tvingar kvinnor att bära slöja på allmän plats men också förbjuder kvinnor att dansa, sjunga och röra män utanför familjen.

– Uppenbarligen kan jag inte vara tyst. I samband med de här protesterna har min familj bett mig att hålla tyst, men jag kände att jag skulle bli galen om jag inte sa något, säger Shaparak Shajarizadeh, som nu lämnat Iran tillsammans med sin tioårige son.

Under de senaste dagarna har polisen slagit till mot flera kvinnor som brutit mot landets sharialagar.

Minst fyra kvinnor har gripits efter att ha lagt ut videoklipp på sig själva i sociala medier där de bland annat dansar utan slöja.

Shaparak Shajarizadeh tror ändå att Irans shariadomstolar inte kommer kunna stoppa kvinnornas kamp för lika rättigheter.

– Jag kommer fortsätta prata om mina rättigheter. Det räcker med 40 år av tystnad. Det räcker, säger Shaparak Shajarizadeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista