batterier för elbil i en fabrik
Kobolt används exempelvis för att tillverka elbilsbatterier. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Koboltfyndighet pekas ut som riksintresse

2:12 min

För första gången har myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, pekat ut en koboltfyndighet som riksintresse i Sverige, i Kiskamavaara i Kiruna kommun.

Bakgrunden är metallens växande betydelse när det gäller att skapa ett hållbart samhälle, säger Erika Ingvald, enhetschef vid SGU:

– Det är ett ämne som är viktigt för samhället och som har väldigt viktiga egenskaper inte minst för batterierna som vi behöver i elfordon.

Kiskamaavaara ligger nordväst om Vittangi och det har länge varit känt att det finns kobolt där.

– Det är också en väldigt väl undersökt fyndighet, det är ju de kriterierna vi har när vi pekar ut riksintressen, säger Erika Ingvald.
 
I dag finns cirka 150 mineralfyndigheter som har pekats ut som riksintressen, en klassning som innebär att myndigheter ska ta särskild hänsyn till dem exempelvis vid beslut om vägar eller fritidsprojekt:

– Jag skulle inte säga att det ökar chansen att det blir en gruva men det minskar risken för att någonting händer där som förhindrar en eventuell framtida gruva, säger Erika Ingvald.
 
Batteriboomen inom fordonsindustrin har gjort att priset på kobolt ökat kraftigt de senaste åren och när det gäller fyndigheten i Kiskamavaara har ett australiensiskt företag, Talga resources, undersökningstillstånd där och hoppas kunna starta gruvbrytning längre fram.

Roger Hällhag, företagets talesperson i Sverige, säger att Talga välkomnar beslutet att ge Kismamavaarafyndigheten status som riksintesse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista