thailand, grotta, räddningsarbetare,
Räddningsarbetare på väg mot det översvämmade grottsystemet. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Alla personer räddade ur grottan i Thailand

1:55 min

Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur grottan i Thailand, enligt thailändska militären, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Strax före klockan två på tisdagseftermiddagen kunde de sista av de thailändska pojkarna och deras fotbollstränare hämtas ut ur den grotta där de suttit instängda sedan två veckor tillbaka. När nyheten kom utbröt spontant jubel bland räddningsarbetare och reportrar utanför grottan.

– Det är helt enligt plan, det uttrycktes stor optimism om att få ut dem både igår kväll och i morse, säger Ekots utsända Gunilla Österlund som är på plats utanför grottan.

Utöver den dykare som omkom under förberedelserna har inga större incidenter rapporterats. 

Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnade och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt. Det finns ännu ingen säker information om hur de sist räddade pojkarna mår.

Familjerna som fått besöka den första gruppen pojkar, 14-16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgifterna. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

De fyra som räddades under måndagen, 12-14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mår bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamrongsuk vid hälsomyndigheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai.

Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista