Grävmaskiner och bostadshus.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Förhandsavtal på nybyggen kan vara ogiltiga

2:24 min

Sjunkande fastighetspriser har fått köpare att dra sig ur förhandsavtal till nyproduktion av bostadsrätter. Flera tvister mellan köpare och bostadproducenter pågår nu och det kan visa sig att avtalen är ogiltiga.

Det säger Jori Munukka, professor i civilrätt.

– De avtal som jag sett som har haft brister har oftast gett exploatören eller bostadrättsföreningen väldigt stor ensidig rätt att bestämma över när upplåtelse och tillträde ska ske, på ett sätt som antagligen lagstiftaren inte tänkte sig.

Om du vill köpa en lägenhet som inte är byggd än så kan du skriva på ett så kallat förhandsavtal. I avtalet måste det stå när upplåtelsen av lägenheten kan ske - annars är avtalet ogiltigt. Lagen säger dock inget om hur preciserad tidpunkten för upplåtelsen måste vara.

Det finns exempel på förhandsavtal där det står att upplåtelsen kan någon gång under ett visst kvartal. Sådana svepande tidsangivelser skulle kunna göra att avtalen är ogiltiga.

Köpare som skrivit på förhandskontrakt på en bostad men som sedan ångrar kan nu hänvisa till detta för att på så sätt försöka dra sig ur avtalen.

Det finns i nuläget inget domstolavgörande som ger vägledning om hur svepande upplåtelsetiden får vara. Enligt de jurister Ekonomiekot pratat med är det dock flera tvister på gång.

Fram tills att rättsläget klarnar bör branschen se över sina avtal säger civilrättsprofessorn Jori Munukka.

– Ett sätt är att standardisera förhandsavtalen så att de framstår som hållbara. Så att man inte jobbar med så många olika varianter som man gör idag.

Vissa bostadsproducenter har gått ihop i en branschinitiativ där de bestämt att upplåtelsetid i avtalet ska sättas till en månad.

Magnus Lambertsson är försäljnings- och marknadschef på Skanska som är med i branschinitiativet.

– Vi tycker att många av de mindre och medelstora aktörerna har tagit rätt stora friheter att tolka de här avtalen och hur man ska skriva ett förhandsavtal med en kund.

– Vi tycker att det är viktigt för bostadsrättsföreningen och för möjligheten att sälja nyproduktion att man som kund förstår vilka krav man kan ställa på föreningen och vilka krav man kan ställa på kunden.

Stockholms tingsrätt avgjorde nyligen ett fall där det fanns en specificerad upplåtelsetid i förhandskontrakten men där upplåtelsen hade flyttats fram med sex veckor. 

Domstolen konstaterade att förseningen gav köparen rätt att häva förhandsavtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista