etiopien, eritrea, fred
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, i solglasögon, välkomnas till Eritrea av presidenten Isaias Afwerki. Foto: ERITV via AP/TT

Ledare positiva till fred mellan Etiopien och Eritrea

1:45 min

Beskedet om att Etiopien och Eritrea ska normalisera sin relationer möts med positiva reaktioner från ledare inom Afrikanska unionen, det ses som ett steg för fred och säkerhet i Afrikas Horn och på hela kontinenten.

"Den pågående normaliseringsprocessen mellan Etiopien och Eritrea är en milstolpe i Afrikas försök att tysta vapnen," säger Moussa Faki Mahama, ordföranden för AU-kommissionen i ett uttalande.

Han berömmer de två ledarna för att vara modiga genom att välja försoningens väg och göra det som är rätt för deras folk, för regionen och för hela Afrika.

Paul Kagame, Rwandas president och ordförande i AU, har uttryckt sig i liknande ordalag på Twitter.

Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser, handel och ekonomiskt utbyte. Det kan bland annat få stor ekonomisk betydelse för Etiopien, som saknar egen kust sedan Eritrea fick sin självständighet och nu får tillgång till hamnar där.

Ethiopian Airlines har också meddelat att de om en vecka, tisdagen den 17 juli, dagligen börjar flyga direkt mellan Etiopiens huvudstad Addis Abeba och huvudstaden Asmara i Eritrea. Det blir första gången på 20 år som passagerare kommer att kunna flyga direkt mellan länderna.

Att flygtrafiken återupptas kan spela en viktig roll när det gäller att återuppbygga den politiska och ekonomiska kontakten, men också för familjer och vänner som inte har kunnat ses på grund av relationen mellan länderna.

Frågan är hur det kommer att påverkar Eritrea som är ett av världens mest slutna och repressiva länder. Relationen till Etiopien har används för att motivera president Isaia Afwerkis hårda styre, något som fått många eritreaner att fly till Etiopien och andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista