renar
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klassning av kobolt som riksintresse oroar sameby

2:14 min

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning beslut att klassa en koboltfyndighet i Kiruna kommun som riksintresse oroar Talma sameby som befarar att det kan leda till gruvbrytning på byns marker.

Metallen kobolt används exempelvis till fordonsbatterier och syftet med SGU:s riksklassning är att underlätta en övergång till ett hållbart samhälle. Såhär säger samebyns ordförande Aslak Allas om det:

– Ja, nog finns det andra sätt att lösa världens problem än att starta gruvor, det är bara att minska på bilkörande och transporterna, då blir det bättre miljö.

Koboltfyndigheten i Kiskamavaara ligger nordväst om Vittangi och skulle det bli gruvbrytning där vore det negativt för samebyn, enligt Aslak Allas:

– Den ligger mitt i vår sameby på vinterbetesmarkerna. Det kommer att bli så stor påverkan att kanske vissa måste sluta med renar i Talma sameby.

Om australiensiska Talga Resources, som har undersökningstillstånd i Kiskamavaara, ansöker om tillstånd att öppna en gruva där kommer Talma sameby att motsätta sig det, säger Aslak Allas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista