Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare. Foto: Maria Agress/TT.
Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare. Foto: Maria Agrell/TT.

Brexit blir Stockholms chans att växa som finanscentrum

1:23 min

Brexit öppnar för att stärka Stockholms ställning som finanscentrum när stora delar av Londons finansbransch planerar för flytt för att fortsatt få tillgång till den inre marknaden.

– Men för att lyckas locka investeringar och jobb krävs det att Sverige är på tå, säger Andreas Hatzigeorgiou, som är chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Just nu pågår en huggsexa om jobben och investeringarna som kommer att genereras av att flera banker och finansbolag i London planerar att flytta i samband med brexit. 

Om Sverige och Stockholm vill ha en del av kakan gäller det att hålla sig framme, enligt Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Andra städer och länder är extremt mycket på tå, säger han till Ekonomiekot, och påpekar att bland annat Frankfurt, Dublin och Paris ligger i framkant med marknadsföring direkt mot den brittiska finansbranschen. 

Vart företagen och bankerna vänder sig vid flytt eller expansion kommer att ha en avgörande roll för europeiska städers ställning som finanscentrum i framtiden.

London är fortsatt världens främst finanscentrum, enligt Global Financial Centre Index, som rankar Stockholm på plats 42.

Men hur Stockholms ställning och placering kommer att se ut efter brexit är svårt att spå, enligt Andreas Hatzigeorgiou, som menar att det främst beror på hur Sverige spelar sina kort framöver. 
 
– Här måste vi tänka strategiskt och göra mycket mer för att lyckas. Stockholm har förutsättningar för att bli ett av Europas fem främsta finanscentrum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista