Donald Trump och Vladimir Putin
Snart dags för första officiella mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin Foto: Evan Vucci/TT, Alexander Zemlianichenko/TT.

Trumps supervecka: möter Nato, May och Putin

1:14 min

I dag och i morgon samlas Natoländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för toppmöte. USA:s president Donald Trump landade redan i går, och det här blir starten på en utrikespolitiskt intensiv vecka för den amerikanske presidenten.

Först Nato-toppmöte, sen möte med Storbritanniens ledare Theresa May på fredag, och så på måndag möte med Rysslands president Putin.

Det blir en intensiv vecka för Donald Trump, med start i dag i Bryssel.

Stämningen mellan Trump och de andra Natoländerna är minst sagt pressad. Trump har öppet kritiserat flera länder för att inte betala in tillräckligt till sina försvarsbudgetar genom att lägga minst två procent av landets BNP på den, och sagt att USA får betala för mycket för den gemensamma säkerheten.

Klagandet från den amerikanske presidenten har fått EU:s ordförande Donald Tusk att reagera. Tusk sa i går att USA inte kan få en bättre allierad än Europa och att USA borde lära sig uppskatta sina vänner ,"för ni har inte så många kvar".

Efter mötet åker Donald Trump till ett politiskt turbulent Storbritannien för ett arbetsmöte. Han ska träffa både det brittiska kungahuset och premiärminister Theresa May.

De ska diskutera utrikespolitiska frågor, som handel. Men Trumps besök välkomnas inte av alla britter.

På fredag planeras en stor "Stoppa Trump"-demonstration i London och en jättestor, uppblåsbar ballong föreställande presidenten som bebis, som kommer att sväva över det brittiska parlamentet. Polisen räknar med att fler än 100 000 kommer protestera mot president Trump.

Men det är på måndag som det kanske mest uppmärksammade mötet sker, det som Trump innan han lämnade USA sa kommer vara det lättaste av de tre mötena.

Trump och Rysslands president Putin träffas i Helsingfors, och det är det första officiella mötet mellan de två ledarna. Donald Trump har sagt att de ska prata om Ukraina, Syrien och om val.

Många frågar sig om Trump återigen kommer omhulda en hårt kritiserad ledare och skapa en ännu sämre relation med sina allierade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista