Nazisten Beate Zschäpe vid en rättegång tidigare i år.
1 av 2
Nynazisten Beate Zschäpe vid en rättegångsförhandling. Foto: TT.
Advokat Carsten Ilius.
2 av 2
Advokat Carsten Ilius. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio

Livstids fängelse för tyska nazistmorden

2:31 min

Efter drygt fem års rättegång i Tyskland döms Beate Zschäpe, den enda överlevande i den nynazistiska terrorgruppen NSU, till livstids fängelse för tio mord.

Rätten har slagit fast att Zschäpe är medskyldig till nio rasistiskt motiverade mord på personer med invandrarbakgrund, samt ett mord på en polis. Morden begicks på olika håll i Tyskland mellan år 2000 och 2007.

Advokat Carsten Ilius företräder Elif Kubasik, änka till ett av de tio mordoffren, Mehmet Kubasik

– Mehmet Kubasik stod bakom disken i sin lilla kvartersbutik i Dortmund, när han från nära håll blev skjuten med flera skott, berättar advokat Carsten Ilius.

Det var den 4 april 2006. Mehmet Kubasik blev det åttonde mordoffret för den nynazistiska, underjordiska terrorgruppen NSU.

Att det var NSU som låg bakom de tio morden avslöjades först 2011 när de två NSU-männen Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog sina liv, efter att polisen var dem på spåren efter ett bankrån de utfört.

Beate Zschäpe, som bodde ihop med de två männen, under falsk identitet i 13 år, misstänks inte ha deltagit i själva utförandet av morden. Men enligt riksåklagaren utgjorde hon den tredje medlemmen av NSU och är i lika hög grad som de båda männen skyldig till morden.

Ytterligare fyra personer har stått som medåtalade i det här målet, fyra män som på olika sätt misstänks ha hjälpt NSU-personerna, bland annat genom att skaffa vapen och fordon.

För Mehmet Kubasiks änka, Elif, är det viktigt att det nu äntligen kommer en dom i målet, säger hennes advokat.

– Trots att det gått så många år, så blir det här den första domen efter alla utredningar som gjorts, säger advokat Carsten Ilius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista