Bilden visar en sprucken bomb vid vraken vid Måseskär.
Bilden visar en sprucken bomb vid vraken vid Måseskär. Foto: Sjöfartsverket.

Spår av kemiska stridsmedel i räkor

1:16 min

Spår av kemiska stridsmedel har nu också hittats i nordhavsräkor vid Måseskär på västkusten. Men det är ingen fara att äta räkorna.

– Jag tycker det är allvarligt att vi har ett område i Sverige där det är dumpat väldigt mycket kemiska stridsmedel och uppenbarligen så läcker de ut till matfisk och till räkor i detta fallet, säger Fredrik Lindgren, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till Ekot.

Men det är ingen fara att äta räkor som har fångats i det här området, eftersom det är väldigt låga halter av spår av kemiska stridsmedel som har hittats i dem.
 
– Att äta räkor från detta området är inte farligt. Det är ingen fara för konsumtion, man kan fortfarande äta räkorna, säger Lindgren.

– Vi bedömer inte att det utgör några hälsorisker. Man kan äta mycket av detta utan att få i sig skadliga nivåer, säger Salomon Sand på Livsmedelsverket.
 
Det var något år efter andra världskriget som de allierade dumpade 28 fartyg, som var fyllda med bland annat kemiska stridsmedel, på cirka 200 meters djup väster om Måseskär i Skagerrak utanför Bohuslän.

De kemiska stridsmedel som man nu har hittat spår av kommer med all sannolikhet från bomber som rostat sönder och där innehållet sedan läcker ut, enligt Havs- och vattenmyndigheten.
 
Förra året uppmättes låga halter av kemiska stridsmedel i både havskräfta och plattfisk och en ny studie visar nu alltså att det också finns spår av samma kemiska stridsmedel i Nordhavsräkor, alltså den vanliga räkan som vi äter, som fångats där.
 
Området vid Måseskär är utpekat som olämpligt för fiske. Men Fredrik Lindgren säger att det ändå bottentrålas mycket vid vraken och att de också är populära för fritidsfiske så nu vill han gärna se ett fiskeförbud där.

– Men Sverige kan inte sätta ett fiskeförbud själva för vi har massa internationella avtal med andra länder som säger att de kan fiska på våra vatten om vi kan fiska på deras. Men jag tror att det i slutändan hade varit bra att titta på ett internationellt avtal eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista