Drottning Elizabeth och Donald Trump.
Foto: TT

”Viktigt för Trump att få möta drottning Elizabeth”

9:13 min

I veckan reser Donald Trump i Europa för att möta flera ledare. Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, kan mötet med drottning Elizabeth vara ett av de viktigaste.

När Donald Trump kommer till Storbritannien får han inte det mottagande han vill ha – det ser ut som att USA:s president kommer mötas av stora demonstrationer, och han får inte prata i parlamentet. Däremot får han träffa drottning Elizabeth.

– För alla amerikaner är det viktigt att få komma till Storbritannien och träffa den engelska drottningen. Om man ska träffa en kunglighet spelar den engelska drottningen väldigt stor roll, säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Resan till Storbritannien är en av flera som Donald Trump ska genomföra i veckan. Där finns också ett möte med flera NATO-medlemmar. Militäralliansen har präglats av starka motsättningar sedan Trump kom till makten, efter att presidenten gjort klart att han tycker NATO-länderna ska lägga mer pengar på försvar.

Dessutom har Trump pratat om att dra hem trupper, och ifrågasatt om USA verkligen ska följa NATO-stadgan som säger att en attack på en medlemsstat betraktas som en attack på alla.

– Det har gjort flera mindre NATO-länder nervösa – är det så att den här försvarsgarantin inte längre gäller? säger Dag Blanck.

Det kanske mest på förhand omtalade mötet i veckan är det mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin. USA och EU har infört starka sanktioner mot Ryssland sedan annekteringen av Krimhalvön, och det är också NATO:s gemensamma politik.

– Samtidigt säger Trump att ”vi måste komma överens med Ryssland” och ”Putin är inte en så dålig person”. Jag tror att han i mötet med Putin vill visa att han är den stora förhandlaren, säger Dag Blanck.

Mötet har dessutom extra stor betydelse med tanke på den inrikespolitiska situationen i USA, menar Dag Blanck. Nu har alla amerikanska underrättelseorganisationer och senatens underrättelseutskott slagit fast att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016, och att man försökte göra det till förmån för Donald Trump.

Det finns också en pågående undersökning om eventuella kopplingar till Trumps egen kampanj – men ännu har inget bevisats och presidenten själv förnekar all kännedom om den ryska påverkanskampanjen.

Enligt Dag Blanck blir det viktigaste för Trump att komma hem och kunna visa att han varit stark i mötena med NATO och Vladimir Putin, och satt amerikanska intressen först.

– Det kommer han säga att han har gjort, oavsett vad utgången av de här diskussionerna blir.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista