skola
Foto: TT

Rekordmånga skolkare utan pengar

1:39 min

Rekordmånga elever på gymnasiet får studiebidraget indraget eftersom de varit borta för mycket från skolan.

Under det senaste läsåret var det 8,5 procent av eleverna, jämfört med 7,8 procent 2016. Det är cirka var tolfte elev.

Andreas Dahlqvist, som är är utredare vid centrala studiestödsnämnden (CSN), säger att det bland annat beror på att ett större antal personer utan svenskt medborgarskap har blivit beviljade studiebidrag.

– Det vi kan se är att det är en större andel i gruppen utan svenskt medborgarskap och det bidrar till den ökade siffran.

För att bli av med sitt studiebidrag krävs att du har mer än fyra timmars frånvaro under en månad och att det sker upprepat över tid. Anledningen till frånvaro kan vara den socialmiljön utanför skolan eller höga krav och press i skolan.

Andelen pojkar är högre än andelen flickor och bland gruppen som inte har svenskt medborgarskap är siffran betydligt högre än bland andra elever. 14 procent av eleverna som inte har svenskt medborgarskap förlorade under läsåret sitt studiebidrag.

Anledningen till att gruppen sticker ut i statistiken menar Andreas Dahlqvist vid CSN beror på att kunskapen om samhället och CSN:s regler är sämre i denna grupp.

– Att det finns en skillnad har vi sett under lång tid och det finns olika förklaringar till det. Det finns brister i kunskap om samhället och om CSN och de regler som är kopplade till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista