Ryssland, dator, facebook, ryssutredning

Facebook får böta miljoner

1:21 min

Den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen dömer nu Facebook att betala nästan sex miljoner kronor i böter, efter att ha misslyckats med att skydda sina användares data.

Cambridge Analytica-skandalen, där miljontals Facebook-användares data läckte ut och användes i politiska syften, var olaglig enligt brittisk lag. Det har Information Commissioner's Office (ICO), den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen, slagit fast.

Nu får det amerikanska företaget 500 000 pund i böter, motsvarande nästan sex miljoner kronor. Enligt ICO har Facebook brustit på två punkter. Dels har företaget misslyckats med att skydda sina användares data, och dels har det inte varit transparent om hur denna data använts av utomstående.

Anledningen till att bötesbeloppet är lågt i förhållande till företagets storlek är att ICO enligt brittisk lagstiftning inte kan ge högre böter än så. Om brotten begåtts sedan EU:s nya dataskyddsdirektiv (GDPR) trädde i kraft hade beloppet kunnat bli avsevärt mycket högre.

Facebook, som fick reda på dataläckan redan år 2015, har anklagats för att inte ha gjort tillräckligt redan då. Företagets integritetschef (Chief privacy officer) Erin Egan säger till tidningen The Guardian att Facebook ska återkomma till ICO med ett svar.

– Som vi sagt förut skulle vi gjort mer för att undersöka påståendena om Cambridge Analytica och åtgärdat det redan 2015. Vi har jobbat nära ICO i deras undersökning om Cambridge Analytica, precis som med myndigheter i USA och andra länder. Vi ser över rapporten och kommer svara ICO inom kort.

Cambridge Analytica-skandalen rör en serie avslöjanden från slutet av 2015 till 2018 om hur miljontals användares data läckt från Facebook utan användarnas kännedom. Informationen användes sedan av företaget Cambridge Analytica för att hjälpa politiska kampanjer, däribland Donald Trump och Brexit-kampanjen.

Förutom böterna Facebook ska betala har ICO:s undersökning också lett till åtal mot SCL Elections, Cambridge Analyticas moderföretag. SCL Elections gick i konkurs i maj, men ICO undersöker möjligheterna att ställa företagets chefer inför rätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista