Semiya Simsek, dotter till ett av NSU:s offer, utanför rättssalen tillsammans med hennes barn efter offentliggörandet av domslutet mot Beate Zschaepe.
1 av 2
Anhöriga utanför rättssalen efter offentliggörandet av domslutet mot Beate Zschaepe. Foto: GUENTER SCHIFFMANN/TT
NSU-medlemmen Beate Zschaepe, hennes försvarsadvokat Mathias Grasel, samt domarna Gabriele Feistkorn, Peter Lang, Manfred Goetzl och Konstantin Kuchenbauer.
2 av 2
NSU-medlemmen Beate Zschaepe dömdes den 11 juli 2018 för inblandning i tio mord till livstids fängelse efter en fem år lång rättegång. Foto: PETER KNEFFEL/TT

Antifascistiska organisationen: Ett slag i ansiktet på de anhöriga

2:10 min

Efter en rättegång som pågått i fem år så dömdes i dag Beate Zschäpe till livstids fängelse för bland annat tio mord. Zschäpe den enda överlevande medlemmen av den underjordiska nynazistiska terrorgruppen NSU – de andra två begick självmord när polisen var dem på spåren.

Domen mot Zschäpe har tagits emot med lättnad av många anhöriga till offren, men samtidigt höjs nu röster om att domen inte får innebära en slutpunkt för utredningarna runt NSU.

Abdulkerim Simsek är son till Enver Simsek, NSU:s första mordoffer.

– Varför valde mördarna ut just min pappa? frågar sig Abdulkerim Simsek under en pressträff igår.

– Jag kan inte gå vidare, eftersom jag har känslan att man inte har gjort allt man kan för att gå till botten med alla frågor, fortsätter han.

Abdulkerim var 13 år gammal när hans pappa Enver Simsek sköts ihjäl i Nürnberg i september år 2000 av de två NSU-männen Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, som senare begick självmord. De kommande sju åren mördades ytterligare åtta personer med invandrarbakgrund, och en polis. Dessutom genomförde NSU två bomdåd med många allvarligt skadade och en mängd rån.

Domstolen konstaterar i sin dom i dag att Zschäpe, den tredje medlemmen av NSU, är att anse som medskyldig till samtliga NSU:s dåd, även om hon inte deltog i själva utförandet. Livstidsdomen mot henne har tagits emot med lättnad, inte minst av många anhöriga till mordoffren.

Men domen får också hård kritik. Fyra medåtalade män döms också till fängelse för att de bland annat skaffat vapen och fordon åt NSU. Men två av männen får betydligt kortare straff än vad åklagaren yrkat på. Ett slag i ansiktet på de anhöriga och ett bagatelliserande av det de gjort, menar till exempel den antifascistiska organisationen NSU Watch.

Nu höjs också krav på att domen inte får bli en slutpunkt för utredandet av terrorgruppen NSU och dess kopplingar till andra högerextremister. Under parollen "Kein Schlussstrich", ingen slutpunkt, hålls idag demonstrationer i flera tyska städer. Ett av kraven är också att tysk polis och säkerhetstjänst lägger korten på bordet när det gäller deras misstag under utredningarna av NSU-morden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".