bostadsbrist, utbildning, student
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT, HENRIK MONTGOMERY / TT

Bostadsbrist kan hindra studenter

1:42 min

I morgon kommer antagningsbeskeden för höstens högskole- och universitetsutbildningar. Men bostadssituationen kan påverka om studenter kan gå den utbildning de kommit in på.

– Vi ser nu att folk tackar nej till sina studier. Valet att få möjlighet att kunna studera, var eller vad man vill blir beroende av om man kan lösa en bostad. Det kommer rapporter om att bostadsmarknaden är mättad, men det är den inte. Den är mättad för de som kan betala höga hyror. Det viktiga är nu att man bygger för grupper som har mindre ekonomiska möjligheter att betala, till exempel studenter, säger Jacob Adamowichz, ordförande vid Sveriges Förenade Studentkårer.

Klara Olsson från Åmål ska flytta till Göteborg till hösten och studera till lärare.

– Jag har fått ett tiotal svar, de flesta är folk som söker inneboende. Kanske två av svaren har varit lägenheter, väldigt dyra, något man inte har råd med som student. Jag hoppas och håller tummarna för att få en egen lägenhet, men jag kanske gör så att jag börjar som inneboende hos någon, säger Klara Olsson.

Stina Olén är vd för branschorganisationen Studentbostad företagen och håller med om att det är ett problem. Men menar att det har blivit bättre.

– Det har byggts mycket mer de senaste åren. Men vi behöver bygga ännu mera. För de som säger att efterfrågan på deras bostäder har ökat de senaste åren, så är det ändå så att det inte ger utslag på kötiden.
Bara för att efterfrågan har ökat har inte nödvändigtvis kötiderna ökat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista