Delad bild: Man med en tröja med texten No! och killar vid skolbänkar.
1 av 4
Walter Ahmadi, jobbar för organisationen Ujamaa och utbildar killar i programmet ”your moment of truth” Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio.
Tjejer vid skolbänkar.
2 av 4
Samtidigt som killarna utbildas lär sig tjejerna i klassen självförsvar. Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio.
Skolbyggnad
3 av 4
Skolan i Kariobangi. Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio.
Killar vid skolbänkar.
4 av 4
Killar får undervisning om hur man kan stoppa sexuellt våld i en skolsal i Kariobangi, Nairobi. Foto: Maria Ridderstedt/Sveriges Radio.

Killar i Kenya utbildas för att stoppa sexuellt våld

2:20 min

I Kenya så satsar man på att träna killar i att försvara tjejer som riskerar att utsättas för sexuellt våld, samtidigt som tjejerna får träna självförsvar.

– Du måste vara? Modig! svarar en kör av röster.

Fyrtio killar i 16-17 årsåldern sitter i ett klassrum och svarar på instruktören Walter Ahmadis frågor. De går en sex veckor lång utbildning som går ut på att utbilda killar om sexuellt våld och hur man kan stoppa det, samtidigt tränas klassens tjejer i självförsvar. 300 000 kenyanska barn och unga har genomgått utbildningen som har visat sig vara mycket effektiv.

Var fjärde tonårstjej uppgav att hon blivit våldtagen under det senaste året när organisationen Ujamaa började lära ut självförsvar till skolflickor i ett av Nairobis slumområden 2010. Ett år efter utbildningen hade den siffran halverats.

Men Walter Amadih, som anställdes för att sysselsätta killarna, såg ett behov av en utbildning även för killar.

– Vi såg att mycket av övergreppen som flickorna utsattes för begicks av personer i deras närhet så vi ville engagera pojkarna i att förebygga sexuellt våld, säger han.

– Om män är en del av problemet måste de också kunna vara en del av lösningen, fortsätter Walter.

Killarna får prata värderingar och jämställdhet. Övningarna går ut på att vara modig, stå på sig och välja det som är rätt, även om det är svårt och kompisarna tycker något annat.

17-åriga James Kago tycker att utbildningen har varit bra och säger att han lärt sig mycket.

– Att försvara människor, bry sig om dem och att respektera kvinnor, säger han.

Bredvid James står 16-åriga Dickson Omoit som tycker att det som har påverkat honom mest under utbildningen var att få lära sig om samtycke.

– Att inte att göra något utan att först be om lov, säger han

Resultaten av utbildningen följs noga av organisationen Ujamaas forskningsavdelning. Effekten är tydlig, ett år efter genomfört program har 78 procent av killarna ingripit när de sett övergrepp, dubbelt så många jämfört med kontrollgrupperna på skolan som inte har fått träningen.

Dessutom rapporterar tjejerna på dessa skolor där killar gått utbildningen om färre övergrepp av pojkvänner och vänner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".